ZORANA MIHAJLOVIĆ: Svi gradovi u Srbiji do 2020. imaće rešno pitanje kanalizacije
Foto: Dado đilas

Potpisan finansijski sporazum

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Svi gradovi u Srbiji do 2020. imaće rešno pitanje kanalizacije

Politika -

KRUŠEVAC- Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas finansijski sporazum sa Nemačkom razvojnom bankom KfW o donaciji od milon evra za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekata za upravljanje čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju.

U prisustvu Mihajlovićeve je potpisan i ugovor vredan 15 miliona evra između JKP Vodovod Kruševac i kompanije Aktor za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.

"Naš plan je da najkasnije do 2020. ne bude nijedan grad u Srbiji koji neće imati uređeno pitanje kanalizacije, prečišćavanje otpadnih voda i komunalnog otpada. Živeti u zdravoj životnoj sredini sa dobrom infrastrukturom jeste jedan od prioriteta rada vlade", izjavila je Mihajlović u Gradskoj kući u Kruševcu. Kako je rekla, potpisivanje tih ugovora je važan dan za Kruševac, ali i Srbiju.

U okviru programa Vodosnabdevanje i otpadne vode Nemačka, KfW i Srbija su obezbedile za Kruševac 24 miliona evra za kanalizaciju i otpadne vode.

Od tog iznosa danas je potpisan ugovor vredan 15 miliona evra, a preostalih devet miliona će biti za izgradnju kanalizacionih kolektora i mreže u Kruševcu. Kada je reč o donaciji od milion evra za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekata za upravljanje čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju, u pitanju su bespovratna sredstva od milion evra i priprema projekta se radi za buduću investiciju od 25 miliona evra za izgradnju budućih objekata za upravljenje komulanog otpada.

Ona je navela da Srbija ima odlične odnose sa Nemačkom i KfW i da je u ministarstvu formirala radnu grupu koja radi samo na projektima sa tom bankom.

"Bez infrastrukture, komunalne i druge, nema razvoja nijednog grada u Srbiji, pa ni Kruševca i ovi ugovori koji su potpisani samo su korak da živimo onako kako zaslužuje svaki građanin. Moramo da prečišćavamo otpadne vode i vodimo računa o komunalnom otpadu u svakom gradu u Srbiji", poručila je Mihajlović. Ona je dodala da će ministarstvo pratiti realizaciju pomenutih projekata.

Direktor kancelarije KWF banke u Beogradu Arne Gos, sa kojim je Mihajlović potpisala ugovor o donaciji od miliona evra, rekla je da su ti projekti veoma važni u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

"Dva važna projekta su potpisana iz oblasti upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda. Drago mi je da će Kruševac biti okosnica. Želim vam uspeh za oba projekta", rekao je Gos.

On je kazao da KfW ima odličnu saradnju sa Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu. Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović je zahvalio na podršci vladi i ministarki Mihajlović, dodajući da bez njene podrške grad ne bi mogao da realizuje tako velike i skupe investicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track