PREPUCAVANJE KOALICIONIH PARTNERA: Vučić nam preti! Socijalisti lažu!
Foto: Zorana Jevtić

Da li će Naprednjaci i socijalisti moći ponovo da sede u istoj vladi

PREPUCAVANJE KOALICIONIH PARTNERA: Vučić nam preti! Socijalisti lažu!

Politika -

Funkcioner SPS ne prestaje da provocira svog jačeg koalicionog partnera i proziva premijera da će morati socijalistima da čestita rezultat

BEOGRAD - Finiš kampanje stvorio je ne samo najviše napetosti na relaciji dojučerašnji koalicionih partnera SNS i SPS već je nagovestio da je obnavljanje saveza ove dve stranke posle ovih izbora pod velikim znakom pitanja.Iz ova dva tabora i juče su stizale otrovne strelice, pa je tako premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio da „onima koje je uveo u Vladu i kad nisu bili potrebni, ni matematički ni politički, i suprotno volji sopstvene stranke, a koji su im vratili tako što im se politika pretvorila u to da im mitinzi u Areni počinju i završavaju se sa „Vučiću pederu“, neće da odgovara na isti način.- Mi ćemo brinuti i o vašoj deci... A i to što ste govorili, slagali ste - naglasio je Vučić.Ko koga mrziOn je ranije uperio prst u funkcionere SPS Branka Ružića i Novicu Tončeva, za koje je rekao da im je jedina politika da ga mrze i da su zbog toga isti kao Boris Tadić, Vojislav Šešelj i Bojan Pajtić. Za razliku od Ružića, koji je otkrio da posle izbora očekuje izvinjenje, Tončev za Kurir kaže da od Vučića očekuje - čestitku.

- Ja premijeru skidam kapu za podršku od 50 odsto u Srbiji. Očekujem da i on meni čestita što šest godina u kontinuitetu imam više od 60 odsto podrške u Surdulici. Ne treba mrzeti ljude koji imaju podršku naroda. To znači da rade i vrede. Ja nikog ne mrzim u životu i zato pobeđujem. Mi socijalisti se ne obaziremo na pretnje premijera, već služimo narodu. Mislim da će oni da se ohlade i prestanu da nas plaše kad vide njihove rezultate - prognozira Tončev.KalkulacijeLider SPS Ivica Dačić nije hteo ništa da komentariše.Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković napominje da ovakva sporenja u kampanji ne opredeljuju buduće partnere i da će pragmatizam sasvim sigurno zavladati u svakoj stranci već 24. aprila.

- Šanse da SNS i SPS obnove savez su iste kao i prethodnog puta. Ako koalicija oko Srpske napredne stranke ostvari natpolovičnu većinu i dobije taj opijajući rezultat, broj varijanti se uvećava. U tom slučaju njihova velikodušna ponuda se ne odbija, ne može se uslovljavati i zapravo je božja milost. Sigurno je da naprednjacima smetaju socijalisti zbog toga što su jedina stranka iznad 10 odsto. Daleko je romantičnija situacija za stranku u vlasti da bira između malih igrača - napominje Stojiljković.

RAT NA SVIM NIVOIMA Naprednjaci u svađi i s Jedinstvenom Srbijom GAŠIĆ PREBROJAVA PALMINE FONTANELider JS Dragan Marković Palma zaratio je u kampanji sa svojim prijateljem iz SNS Bratislavom Gašićem, i to zbog nesuglasica oko toga ko je izgradio više fontana i česmi. Palmu je Gašić ujeo za srce kad je u Jagodini komentarisao da su Jagodinci dosadili sa česmama i fontanama.- Moj prijatelj Bata Gašić, branio sam ga u parlamentu, slučaj s novinarkom B92, on to stvarno nije hteo da kaže, izletelo mu, a ovde u Jagodini kaže da smo dosadili sa česmama i fontanama. Ja mu poručujem: „Bato, izgradi ti samo jednu česmu i pokaži je“ - rekao je Marković i ovim primerom zaključio da u politici nema prijateljstva.Gašić mu je odgovorio da ima i te kako šta da mu pokaže:- Na desetine i česmi i fontana mogu da slikam i pošaljem, da vidi koje sam i restaurirao i izgradio, ali mi je prioritet prioriteta da uposlim najlepši grad Srbije Kruševac.

I dalje provociraTONČEV: SNS OTVARA RADNA MESTA UZ POMPUNovica Tončev za Kurir kaže da ga je naljutilo i to što je premijer izjavio da u Surdulici nije otvorio nijedno radno mesto.- Mislim da premijera obmanjuju njegovi saradnici koji vode SNS u Surdulici. Mi otvaramo radna mesta, ali bez subvencija države. Za razliku od nas, oni koji vode SNS u Surdulici su preko raznih agencija zaposlili 500 radnika u JP „HE Vlasina“, i to nazivaju otvaranjem radnih mesta, a sve u vreme zabrane zapošljavanja u javnim preduzećima - naglašava naš sagovornik.

OVAKO SU SE „ČAŠĆAVALI“Siguran sam da će se socijalisti, ukoliko bude postojao promil šanse da većinu formira neko drugi na platformi „mrzimo Vučića“, priključiti toj grupi.Mrkonjić je mogao Bekuti da pokaže i deo auto-puta Ub-Lajkovac, koji je izgradio dok je bio ministar, a koji je nadaleko poznat po tome što povezuje dve njive.Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je profesionalna neznalica i politički diletant.SPS ne treba da bude SNS-centričan... Nemojmo govoriti kako ćemo mi kao planete da se vrtimo oko Sunca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track