NUNS: Nikolić pokušava da ugasi medije!

Vratili se staroj praksi

NUNS: Nikolić pokušava da ugasi medije!

Politika -
Tužba lidera naprednjaka protiv Kurira procesuirana ekspresno, za samo četiri radna dana, što budi sumnju u ishod sudskog procesa

BEOGRAD - Radikalno!

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zabrinutost zbog tužbe predsednika SNS Tomislava Nikolića protiv Kurira u kojoj traži odštetu od neverovatnih 200 miliona dinara zbog navodne povrede ugleda.- NUNS podseća političare da zakonodavstvo u Srbiji pruža niz mogućnosti za reagovanje i zaštitu u slučaju povrede nečijeg ugleda i prava, a da su sudske tužbe poslednji i najmanje poželjan u nizu tih koraka. Kao bivši ministar i višedecenijski poslanik Nikolić bi to morao da zna - navodi NUNS i podseća da je SRS, stranka kojoj je pripadao do pre nekoliko godina, krajem prošle decenije bio glavni glavoseča medija.- Zbog primene „Šešeljevog zakona“ više nezavisnih medija je ugašeno, a ostalima je funkcionisanje značajno otežano enormnim novčanim kaznama, izricanim po principu prekog suda. Nikolić i SNS to isto pokušavaju najavljenim tužbama i odštetnim zahtevima - zaključuje NUNS.Osim što traži neverovatnih 200 miliona dinara, Nikolićeva tužba protiv Kurira je zanimljiva iz još jednog razloga - što je neobično brzo, takoreći ekspresno, procesuirana. Celu proceduru, od podnošenja do prijema, Nikolićeva tužba prošla je za samo četiri radna dana. Viši sud u Beogradu primio je Nikolićevu tužbu protiv Kurira u četvrtak 3. maja, a već 10. maja bila je u našoj redakciji.Pošto je Tomislav Niko­lić juče odbio da razgovara sa novinarkom Kuri­ra javnost je ostala uskraćena za odgovor odakle mu do 100.000 dinara, koliko je kao tužitelj, prema zakonu, dužan da isplati samo za sudske takse.Nikolić je podneo tužbu protiv Kurira jer smo preneli poziv potpredsednice LSV Aleksandre Jerkov da pokaže fakultetsku diplomu.

Šta je Nikolić pričao o Zakonu o informisanju

20.7.2009 - Iskoristiće ovaj zakon da drakonski kažnjavaju medije, i to će biti strašno.1.9.2009 - SNS je bio apsolutno protiv usvajanja izmena Zakona o javnom informisanju i SNS protiv medija neće koristiti nijednu mogućnost koju taj zakon predviđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja