Milena Ivanović: Očekujemo slobodu za Olivera
Foto: Fonet

Posle 27 meseci u pritvoru ipak je dobro

Milena Ivanović: Očekujemo slobodu za Olivera

Politika -

Porodica lidera GI SDP Olivera Ivanovića očekuje da Apelacioni sud, nakon što je njegov pravni tim uložio žalbu na prvostepenu presudu kojom ga je Euleksovo sudsko veće u januaru osudilo na devet godina zatvora zbog navodnog ubistva Albanaca 1999. godine, u što kraćem roku oslobodi Ivanovića.

Ivanovićeva supruga Milena rekla je da očekuje da on uskoro bude nas slobodi. "Posle 27 meseci provedenih u pritvoru, Oliver je dobro, a ova priča se privodi kraju i očekujemo da Apelacioni sud razmotri žalbu u što kraćem roku i da će uskoro biti pušten na slobodu ", rekla je Milena, dodajući da Ivanović i porodica imaju veoma loše iskustvo kada su u pitanju rokovi, da su probijeni svi mogući rokovi i da je očigledno da im je jedan od ciljeva odlugovlačenje procesa.

Kaže da je sada jako važno učešće nekih od najuglednijih advokata i mišljenje stručne javnosti kako bi se izvšio pritisak na Euleks, jer presuda neodrživa. Ističe i da se svi uzdaju u dokaze i ponavlja da je jasno da je presuda Ivanoviću politička.

Pre nekoliko dana pravni tim Ivanovića uložio je žalbu na prvostepenu presudu kojom ga je Euleksovo sudsko veće u januaru osudilo na devet godina zatvora zbog navodnog ubistva Albanaca 1999. godine. Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca, a Ivanović je je bio deo paramilitarnih snaga i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije. Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014. godine, a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana. Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine, kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track