STROGO POVERLJIVO: Džihadisti iz Bosne ciljaju i Srbiju?!
Foto: AP

Direktor CIA Džon Brenan u iznenadnoj poseti Sarajevu

STROGO POVERLJIVO: Džihadisti iz Bosne ciljaju i Srbiju?!

Politika -

Šef američke tajne službe sa zvaničnicima u Bosni i Hercegovini razmatrao plan za borbu protiv islamskih terorista, koji planiraju napade širom Balkana, što su nedavno i najavili

BEOGRAD - Iznenadni dolazak direktora CIA Džona Brenana u Sarajevo dovodi se u vezu s nedavnim pretnjama terorista da su isplanirali nove napade i na Balkanu, od čega nije izuzeta ni Srbija, smatraju stručnjaci za bezbednost!Prvi obaveštajac Amerike sastao se juče s najvišim bezbednosnim zvaničnicima BiH, a tema su bili koordinacija i kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma, otkrio je ministar za bezbednost BiH Dragan Mektić.Nenajavljeni dolazakPoznavaoci bezbednosnih prilika kažu da je neposredni povod Brenanovog nenajavljenog dolaska iz Saudijske Arabije u BiH pojačana opasnost od terorizma u Evropi, ali i to što su među izvršiocima terorističkih napada širom sveta otkriveni oni sa bosanskim pasošima.Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović za Kurir upozorava da je opasnost od terorizma konstantno prisutna i da je Balkan posebno ugrožena zona zbog velike koncentracije terorista u BiH i na jugoistoku Evrope.Nije slučajno- Ova poseta se naravno tumači u svetlu poslednjih terorističkih napada u Evropi i dolazi nakon najavljenih napada na turističke objekte po Evropi. Nije bilo nijednog terorističkog napada širom sveta koji nije imao dodirne veze s BiH i gospodin iz CIA nije slučajno došao u Sarajevo baš iz Saudijske Arabije. Vašington od napada 11. septembra 2001. ima narušene odnose s Rijadom i glavni Brenanov zadatak je da utvrdi vezu vrha Saudijske Arabije s međunarodnim terorizmom, koja je nesumnjiva. Od 19 terorista koji su učestvovali u napadu na „kule bliznakinje“, četvorica su imala pasoš BiH - napominje Trifunović.Da je Srbija na meti terorista, upozorava i video pod nazivom „Čast je u džihadu“, koji je u januaru bio objavljen preko medijskog centra IS Al Hajata, a pojavio se i na bosanskom ekstremističkom sajtu Vijesti umeta. Uz animaciju i naraciju na engleskom jeziku, u snimku „O braći s Balkana“ pominje se Balkan kao mesto „moćnih planina i velikih bitaka“, koje treba da bude „novi front i štit od hrišćanske Evrope“. Inače, na snimku se pojavljuju borci iz BiH, Makedonije, Kosova i Albanije, koji pozivaju na „džihad i rušenje vlasti u BiH“.

Trgovina oružjem

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević navodi najmanje dva razloga iznenadne posete prvog čoveka CIA. Prvi je velika akcija Interpola na zaustavljanju trgovine naoružanjem i vojnom opremom sa Balkana prema Evropi, a drugi pojačano negativno tursko delovanje. On ocenjuje da Amerikanci žele konkretnu akciju.- SAD žele akciju koja podrazumeva pronalazak veće količine skladišta naoružanja i opreme koju koriste islamisti, presecanje tokova finansiranja u BiH, adekvatnije mere nadzora nad islamističkim grupama i sprečavanje propagande koja se ovde nesmetano odvija. Rezultati akcije Interpola, u kojoj je angažovano do 5.000 policajaca, mada veoma skromni, značajni su jer je reč o oružju koje je bilo u prometu i koje se kretalo prema zapadnoj Evropi - objasnio je Galijašević.On je naglasio i da je zaplenjeno oružje iz Bosne i Hercegovine direktno išlo prema punktovima Islamske države u zapadnoj Evropi.

S kim se sve sastao šef CIAPRVO SASTANAK S OPERATIVCIMA, PA RUČAK S POLITIČARIMABrenan je u BiH doputovao iz Rijada, gde se na sastanku predsednika SAD Baraka Obame sa zvaničnicima bezbednosnih službi šest arapskih država razgovaralo o koordinaciji poteza u vezi sa konfliktima u Iraku, Siriji i Jemenu. Direktor CIA u Sarajevu sastao se najpre sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH, a potom i sa članovima Predsedništva BiH. Za Brenana je priređen i radni ručak, kojem su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova BiH Aljoša Čampara, direktor agencije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i Goran Salihović, prvi čovek tužilaštva BiH.

Pismo šefa CIAIZETBEGOVIĆ MU GURNUO PRST U OKODževad Galijašević podsetio je da je Brenan u pismu od pre godinu dana tadašnjem predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću naznačio interes SAD za izbor novog direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije. Tada je rečeno da to ne bi smeli da budu islamisti, već pouzdani ljudi.- Međutim, Izetbegović je gurnuo prst u oko Brenanu izborom Osmana Mehmedagića Osmice, osobe koja je prošla obaveštajne specijalne obuke u okviru posebnog NATO programa, ali u Turskoj, i koja je bila povezana i s tajnom policijom AID u ratu i ima vrlo negativno učešće u nekim zločinima - rekao je Galijašević i dodao da SAD ne želi više da se zamajava sa „šoumenima iz Ministarstva bezbednosti BiH i Sipe“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track