POLITIČARIMA SE ISPUNJAVA ŽELJA: Mole boga za kišu, tad je izlaznost najveća!
Foto: Beta Milos Miskov

Prognoza kaže - u nedelju ružno vreme

POLITIČARIMA SE ISPUNJAVA ŽELJA: Mole boga za kišu, tad je izlaznost najveća!

Politika -

BEOGRAD - Kiša i ružno vreme, koji su najavljeni na dan održavanja izbora, pogodovaće većoj izlaznosti birača, kaže pozivajući se na "izbornu statistiku".

List navodi da loše vremenske prilike u mnogim zemljama utiču na izbornu apstinenciju, ali ne i u Srbiji.

Naime, pokazalo se da je kod nas najveća izlaznost zabeležena upravo kada je bilo loše vreme. To je bio slučaj sa parlamentarnim izborima u januaru 2007, kad je, po kiši, na birališta izašlo 60,6 odsto građana. Slično se dogodilo i 2003.

VEČERAS VELIKA PROMENA: Danas sunčano do 24, a uveče grmljavina i pljuskovi

A najmanja izlaznost od 1990. bila je na izborima 2014, koji su praktično održani u idealnim vremenskim uslovima - oko 53 odsto.

"Izlaznost u Srbiji manje zavisi od vremenskih prilika, a više od toga kako su izbori predstavljeni, koliko su važni i da li se birači opredelju za ili protiv nečega. U zemljama visoke političke kulture vremenske prilike više utiču na raspoloženja birača da izađu na izbore, nego kod nas", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

U Velikoj Britaniji izlaznost se povećava svaki put kada na dan izbora pada kiša. Da se Srbi u tom pogledu ponašaju slično kao i Britanci, kaže psiholog Zoran Milivojević. On ističe da bi loše vreme trebalo pozitivno da utiče na izlaznost, jer ljudi sede kod kuće, gledaju televizor i mentalno se uključuju u izbornu atmoferu i motivišu da odu na biračka mesta.

U Srbiji u nedelju oblačno i hladnije

U Srbiji će u nedelju biti pretežno oblačno i hladnije, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.Temperature će se kretati od 9 do 13 stepeni ujutru, najviša dnevna od 12 do 18 stepeni.

U Beogradu su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, sa temperaturama od 12 do 16 stepeni.Kako je najavljeno, hronični bolesnici zbog hladnijeg vremena mogu osetiti tegobe, a moguće su i meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, bolova u kostima i zglobovima, navodi se u saopštenju.

(Tanjug/Beta/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track