OPOZICIJA ODLUČILA: Izlazimo na ulice!
Foto: Damir Dervišagić

RIK još kopa po džakovima s glasovima

OPOZICIJA ODLUČILA: Izlazimo na ulice!

Politika -

Koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV i dalje strepe za cenzus zbog ponavljanja glasanja na 15 mesta, a u protestima im se pridružuju i DS i Radulović

BEOGRAD - Opozicija je još odlučnija u nameri da izborne rezultate odbrani na ulici. RIK je juče ceo dan, pritisnut rokovima, prebrojavao glasove na 99 biračkih mesta na kojima su registrovane „teške greške“. To je dodatno podgrejalo lidere čiji izborni rezultati su na oko pet odsto. Ceo dan sastančiliIstovremeno, lideri stranaka koje su na ivici cenzusa bili su maltene u celodnevnom zasedanju i sastančenju, jer su ti džakovi nekoga od njih mogli da ih potope ispod cenzusa.Iako je obezbedio siguran ulazak u parlament, lider DS Bojan Pajtić je izjavio da će opozicione stranke braniti izbornu volju građana i da neće dozvoliti da lista DSS-Dveri i lista SDS-LDP-LSV budu van parlamenta, a da s druge strane imaju podršku građana. On je najavio da će se DS solidarisati i učestvovati na protestima ukoliko te liste ne pređu cenzus.- Mi ćemo se oštro suprotstaviti krađi izbora koja se očigledno dogodila, ne samo kroz sistem „bugarskog voza“ nego i na velikom broju biračkih mesta na KiM, što ćemo dokazati. Po zapisnicima se vidi da je, u odnosu na broj listića koji su prebrojani, broj glasova SNS na više biračkih mesta mnogo veći u zapisnicima nego u samim džakovima, tako da je bilo mnogo krađe, kupovine glasova, proces nije legitiman, ni kampanja nije bila fer i poštena - naglasio je Pajtić, koji je naveo neverovatan podatak da je na KiM glasao čovek koji je rođen 1884.

Na ivici.... Jovanović i Tadić
Na ivici.... Jovanović i Tadić

Lideri četiri opozicione liste, SDS-LDP-LSV, DS, Dosta je bilo i Dveri-DSS, zajednički su ocenili da sumnjaju u zakonitost odluka RIK zbog „očiglednog pritiska SNS na predsednika RIK Dejana Đurđevića“.- Dosadašnjim uvidom u izborni materijal predstavnici naše četiri liste došli su u posed brojnih materijalnih činjenica koje ukazuju na velike neregularnosti i ozbiljnu izbornu krađu, posebno na KiM - naveli su lideri u saopštenju posle zajedničkog sastanka. Pitanje na kojem insistiraju je: kako je moguće da je 98 odsto glasova izbrojano za prvih 12 časova posle zatvaranja birališta, a da već više od 72 časa ne može da se prebroji preostalih manje od dva odsto biračkog tela.RIK odlaže analizuRizik za cenzus je i ponovljeno glasanje na 15 biračkih mesta. Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić za Kurir kaže da je koalicija DSS-Dveri na tim mestima ostvarila ukupno 5,86 odsto glasova, ali da se opozicija, kako kaže, s razlogom pribojava manipulacija SNS.- Iz nepoznatih razloga RIK odlaže analizu ovih 164 biračkih mesta i naša opravdana sumnja je da se traži način kako da se izvrši manipulacija na tih 164 biračka mesta da bi se određene liste spustile ispod cenzusa i time po Dontovom sistemu podigao broj narodnih poslanika koji pripadaju SNS - objasnio je njen kolega iz Dveri Boško Obradović.Lider SDS Boris Tadić najavio je da će biti i krivičnih prijava. On je rekao da je uvidom u izborni materijal pronađeno mnogo nelogičnosti i nepravilnosti i naveo primer biračkog mesta 9 u opštini Leposavić, gde glasa i predsednik Izvršnog odbora SDS Goran Bogdanović.RIK je sinoć objavio rezultate izbora na osnovu 98,64 obrađenih biračkih mesta, po kojima DSS i Dveri imaju 5,01 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 5,03 odsto glasova.

Muka ih ujedinila.... Radulović, Obradović i Rašković Ivić
Muka ih ujedinila.... Radulović, Obradović i Rašković Ivić

Nebojša StefanovićŠTA VI UOPŠTE HOĆETE?!Potpredsednik naprednjaka Nebojša Stefanović poručio je da SNS neće dozvoliti da se izborna volja građana prekraja.- U ovom trenutku smo imali apsurdne proteste na Vračaru gde su te koalicije odnele većinu. Postavlja se pitanje šta ti ljudi uopšte žele. Kada pričamo o tim navodnim nepravilnostima, svaka od tih stranaka je imala svog kontrolora. Postavlja se pitanje o čemu se ovde radi - zapitao je on.

Aleksandar VučićZABILI BI MI NOŽ U LEĐAAleksandar Vučić je ponovio sinoć da će SNS sigurno u vladu sa SVM, da će tu biti „možda još poneko“, ali da sigurno ne onaj ko samo čeka da mu „zabode nož u leđa“. On je rekao da će RIK najkasnije u idući četvrtak ili u petak proglasiti rezultate, da će parlament biti konstituisan 20 dana kasnije, a brzo potom i vlada. Dodao je da opozicione stranke „prave cirkus“ s rezultatima kako bi odložile formiranje pokrajinske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja