Vlahoviću i Đuniću oduzimaju zemljište

Političari u sumnjivoj privatizaciji

Vlahoviću i Đuniću oduzimaju zemljište

Politika -
Policija istražuje kako su nekadašnji ministri došli do 34 hektara zemlje koja je pripadala PIK „Zemun“. Miroslav Čučković, član Gradskog veća, uveren da će nakon sudskog procesa parcele biti dodeljene Gradu

BEOGRAD - Istina će izaći na videlo.Sporna privatizacija nekadašnjeg poljoprivrednog giganta „PIK Zemun“ mogla bi uskoro da dobije epilog. Naime, kako Kurir saznaje iz izvora bliskih policiji, MUP aktivno istražuje kako su nekadašnji ministri Aleksandar Vlahović i Danko Đunić došli do 34 hektara zemljišta koje im je pripalo posle privatizacije.

Podsetimo, PIK „Zemun“ potpuno je upropašćen tokom procesa privatizacije koji je počeo 2002. godine. Bivši suvlasnici i direktori PIK „Zemun“ uhapšeni su još u novembru 2007. i terete se da su oštetili državu za više od 3,5 milijardi dinara.

Privatizacija PIK „Zemun“ stopirana je 2009, sudski proces je u toku, a prema rečima člana Gradskog veća Miroslav Čučkovića, kombinat će uskoro biti podržavljen.

- Od trenutka kad je počela privatizacija nijedno otuđenje ovog zemljišta nije moglo da se obavi bez saglasnosti Agencije za privatizaciju. Čelnici firme su zato i uhapšeni. Sudski proces još traje, a po njegovom okončanju 34 hektara koja su otuđena pripašće PIK „Zemun“, odnosno Gradu. Tako će Đunić ostati bez zemljišta u Beogradu i to je jedini mogući epilog - objasnio je Čučković.

Podsetimo, Aleksandar Vlahović i Danko Đunić ortački su vodili firmu „Eki investment“, a 2006. su preko firme „Evromol“ iz Lihtenštajna za 20 miliona evra preuzeli firmu „Džordžlend“. Ona je pripadala jednom od uhapšenih, Đorđu Božiću, koji je prethodno kupio 34 hektara zemljišta PIK „Zemun“ uz auto-put Beograd-Zagreb. Policijska istraga utvrdila je da su direktori PIK „Zemun“ krajem januara 2002. to zemljište prodali Božiću, koji je znao da će ono biti preimenovano u gradsko građevinsko zemljište, za svega 36 miliona dinara, čime je on zaradio 1,3 milijarde dinara.

Godine 2006. Đunić i Vlahović od Božića kupuju to zemljište za 17,5 miliona evra. Danko Đunić je zajedno s partnerom Vlahovićem na tom zemljištu planirao izgradnju skladišta i objekata za distribuciju robe. U vreme rasta cena na tržištu nekretnina 2008. procenjivalo se da bi takva investicija mogla da vredi 70 miliona evra ili 3,5 puta više nego što je plaćena.

Zbog krize projekat je propao, a u međuvremenu je i Hipo Alpe-Adrija banka, koja je „Ekiju“ dala kredit za projekte, aktivirala hipoteku nad tim zemljištem jer Đunićevo preduzeće nije moglo da plaća kredit od 24,72 miliona evra.

Član saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković kaže da bi država trebalo da preispita ko je i kako rasparčao to zemljište.

Redosled događaja

- privatizacija PIK „Zemun“ počela je 2002. godine

- vlasnik silosa Đorđe Božić za 36 miliona dinara kupio je od PIK „Zemun“ zemljište pored auto-puta Beograd-Zagreb

- Vlahović i Đunić 2006. godine kupili od Đorđa Božića za oko 17,5 miliona evra to zemljište

- u novembru 2007. policija uhapsila rukovodstvo firme

- uhapšeni su osumnjičeni da su bez odobrenja prodali 300 hektara zemlje kod obilaznice i oštetili državu za više od 3,5 milijardi dinara

- 2010. godine zaplenjena nelegalno stečena imovina osumnjičenima u vrednosti od oko dve milijarde dinara

- istraga u toku

Vlahović: Kakve ja veze imam s tim?!

Aleksandar Vlahović ne strepi od hapšenja i kaže da ni na koji način nije umešan u aferu sa PIK „Zemun“.

- Nemam šta da komentarišem. Kakve ja veze imam s tim?! - rekao je Vlahović.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i s Dankom Đunićem, ali nam se na telefon javila njegova sekretarica i rekla nam da je on trenutno u inostranstvu.

Najveća zaplena u istoriji

Direkcija za upravljanje privremeno oduzetom imovinom 12.4.2010. godine od bivših rukovodilaca PIK „Zemun“ zaplenila je više od 550 hektara zemljišta, deset kuća i stanova, deset preduzeća, kao i veliki broj akcija, obveznica, novca na računima i automobila! Ovo je najveća finansijska zaplena u istoriji Srbije, a ukupna vrednost oduzete imovine procenjuje se na čak dve milijarde dinara! Privremeno oduzeto zemljište uglavnom je stečeno na osnovu ugovora o prenosu prava korišćenja između PIK „Zemun“ i okrivljenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track