MARKO ĐURIĆ: Sporazumi iz Brisela ne mogu da se menjaju jednostrano
Foto: Fonet

Bez ZSO nema normalizacije

MARKO ĐURIĆ: Sporazumi iz Brisela ne mogu da se menjaju jednostrano

Politika -

Bez formiranja ZSO za nas nema suštinske normalizacije, niti ozbiljnog napretka u dijalogu", rekao je Marko Đurić

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da sporazumi iz Brisela ne mogu da se menjaju jednostrano, kako to Priština nastoji da uradi u slučaju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Mi primećujemo da pljušte nagrade za Prištinu u vidu raznih pohvala, sada i vizne liberalizacije, ali mi ne vidimo primenu sporazuma. Niko se ne brine o sporazumima. Bez formiranja ZSO za nas nema suštinske normalizacije, niti ozbiljnog napretka u dijalogu", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

On je povodom preporuke Evropske komisije da građanima Kosova budu ukinute vize za putovanja u zemlje EU kazao da će tražiti da vizna liberalizacija važi i za Srbe koji žive na Kosovu, odnosno imaju pasoše koje su izdali privremeni organi Srbije.

Govoreći o učlanjenju Kosova u Uniji evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), on je rekao da će Srbija tužiti tu organizaciju međunarodnom sportskom sudu u Lozani, "jer neko mora da odgovara za destabilizaciju".

Beograd će od EU tražiti ukidanje šengenskih viza i za građane Kosova sa srpskim pasošem

Beograd će od Evropske unije zahtevati da se šengenske vize ukinu i za imaoce pasoša Republike Srbije izdatih u Kooordinacionoj upravi, preneo je sajt Kos sev.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Beograd će zahtevati od EU da vizna liberalizacija važi i za srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to koja dokumenta poseduju", ističe se u jučerašnjem saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom toj sajtu.

Najnoviji predlog Evropske komisije o prebacivanju Kosova na listu bezviznog režima za kratke boravke u zoni Šengena ne treba da važi "za vrstu dokumenta", nego "za sve stanovnike teritorije kojoj je data liberalizacija", dodaje se u odgovoru Kancelarije na pitanje koje je joj uputio Kos sev.

Evropska komisija je u utorak predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama "šengenske zone". Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju.

Komesar EU za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je juče u Prištini da će, nakon donošenja preporuke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, biti priznati samo kosovski pasoši.

Na pitanje novinarke RTK2, srpskog kanala kosovske televizije, šta će se dešavati sa građanima kojima je pasoš izdala Srbija, odnosno Kooordinaciona uprava, i kojima je do sada bila potrebna viza, on je odgovorio:

"Da budem jasan. Samo kosovski pasoši su priznati."

Na njeno pitanje da li ti građani sada treba da uzimaju kosovske pasoše ili Srbija treba da im izda "normalne" pasoše, on je ponovio da će se, kada je reč o sistemu putovanja bez viza, priznavati samo kosovski pasoši, a da za sve ostalo treba pitati kosovskog premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track