Jeremić: Kampanja zastrašivanja Srba
Foto: 2011

Jeremić: Kampanja zastrašivanja Srba

Politika -
Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio da je sve manje interesovanja za nastavak dijaloga Prištine i Beograda, ali da Srbija ostaje u potpunosti posvećena tom procesu

NJUJORK - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da se nastavlja kampanja zastrašivanja Srba na Kosovu i upozorio da je sve manje interesovanja za nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Jeremić je rekao da Srbija deli strahovanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o mogućnosti daljeg sužavanja prostora za dijalog Beograda i Prištine narednih meseci ako se ne održi mir.

"Mi delimo strahovanje generalnog sekretara, posebno pošto izgleda da javno mnjenje etničkih Albanaca postaje sve više neprijateljsko prema nastavku bilo kakvih pregovora", rekao je Jeremić u govoru na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara za period od 16. januara do 15. aprila. Jeremić je, međutim, istakao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena tom procesu.

"Neslaganja oko statusa ne smeju da spreče našu sposobnost da delujemo zajedno u rešavanju praktičnih pitanja. Ostaje još mnogo posla da se uradi u popravljanju života ljudi kroz razgovore sprovedene u dobroj nameri", rekao je on.

Priznanje šefu UNMIK

Jeremić je odao priznanje naporima šefa UNMIK-a Farida Zarifa i generalnog sekretara OEBS-a Lamberta Zanijera što su pomogli Srbima da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu.

Takođe se zahvalio komandantu KFOR-a generalu Erhardu Drevsu što je naredio dolazak stotine dodatnih vojnika kao mera odvraćanja "što je osiguralo da pretnje o upotrebi sile radi sprečavanja izbora nisu mogle da budu sprovedene".

"Drugi konačni krug predsedničkih izbora biće održan 20. maja i nadamo se da će sve potrebne mere bezbednosti ostati na snazi da bi glasanje moglo da bude održano u sigurnosti, kao što je bio slučaj 6. maja", rekao je Jeremić.

Naveo je da Srbija smatra da je UNMIK važan stub za mir i stabilnost na Kosovu i da se slaže sa ocenom generalnog sekretara da delovanje međunarodnih faktora na terenu u okviru UN i Rezolucije 1244 treba da bude "strateški usaglašeno i blisko koordinisano", što uključuje i rekonfiguraciju Euleksa.

"Naš stav o angažovanju Evropske unije na Kosovu ostaje nepromenjen. Verujemo da EU treba da nastavi svoje statusno neutralne napore da se izgradi okruženje koje nedostaje i poprave loši socijalni uslovi u pokrajini", rekao je Jeremić. Naveo je da se broj međuetničkih zločina povećao u odnosu na isti period prošle godine. Srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zabeležilo je više od 180 napada na Srbe, njihovu imovinu, verska zdanja u prvom tromesečju 2012. što je "u proseku više nego dva (incidenta) dnevno", rekao je Jeremić i dodao da se time objašnjava stalno smanjenje broja povratnika na Kosovo što se navodi u izveštaju generalnog sekretara.

Podsetio je da i osam godina od 17. marta 2004. kada je izvršen pogrom nad Srbima na Kosovu i kada je oštećeno ili uništeno preko 35 crkava i manastira, skrnavljenje pravoslavnih manastira i grobalja se nastavlja istom jačinom. Tokom tog period, istakao je Jeremić, nijedna osoba nije uhapšena za izvršenje zločina mržnje na mestima koja predstavljaju "suštinu srpskog nacionalnog identiteta", a nijedan visoki zvaničnik etničkih Albanaca nije te akte osudio.

Ban: Tenzije ozbiljan rizik po stabilnost na Kosovu

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je, u najnovijem izveštaju, da tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova, navodeći da su u porastu vandalizam, pretnje i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, i da bi prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima mogao biti skučen. Ban je, u izveštaju, naveo da je u periodu od februara od maja 2012. godine povećan broj kriminalnih dela usmerenih protiv etničkih manjina na Kosovu, u odnosu na isti period lane. "Pretnje, krađe, paljenja kuća, vandalizam, napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve su u porastu u odnosu na prošlu godinu", piše u dokumentu koji se razmatra večeras na sednici na Ist Riveru.

Generalni sekretar UN upozorio je da je u istom periodu smanjen broj povratnika na Kosovo, na koje se u poslednja tri meseca dobrovoljno vratilo samo 136 ljudi. Među njima je 33 Srba, 10 Roma, 83 Aškalija, osam Bošnjaka i dva Albanca. To je za 48 odsto manje povratnika u odnosu na isti period 2011. godine, kada su se vratile 264 osobe. Tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova i regiona, ističe se u izveštaju i upozorava da i dalje postoji značajan otpor kosovskih Ablanaca zakonskim merama kojima se štiti srpska kulturna i verska baština na Kosovu.

Ban je naglasio da i dalje postoji raskorak između obaveza koje su kosovske vlasti po tom pitanju preuzele i njihove implementacije u praksi. Generalni sekretar UN istakao je da se međunarodna zajednica nada da će napredak na putu ka Evropskoj uniji i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine postepeno "skrajnuti" izvore tenzija.Izveštaj šefa UN podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti pre održavanja srpskih izbora na Kosovu, koje je Ban opisao kao "inicijalnu kapislu" za niz nerešenih pitanja. Šef UN je ocenio da će prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima biti skučen, što bi moglo rezultirati podizanjem tenzija. "Prostor za pregovore mogao bi biti skučen, posebno ukoliko se ne sačuva mir ili usled nesmotrenih reakcija javnosti na incidente i provokacije. Neopravdana hapšenja ili ratoborne izjave vode ka rastu tenzija i nasilju", naveo je Ban.

O ilegalnoj trgovini ljudskim organima

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić istakao je da se u izveštaju Ban Ki Muna navodi da specijalni tim Euleksa nastavlja da razvija svoje kapacitete i da je napredovao u radu na slučaju trovine organima.

"Srbija ostaje ozbiljno zabrinuta i u slučaju navoda o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu kako je izneto u decembru 2010. u izveštaju Saveta Evrope. Međutim, mi verujemo da nedostatak transparentnosti u sprovođenju istrage treba da bude pitanje ozbiljne zabrinutosti u ovom telu. Otkrivanje pune istine za ove monstruozne optužbe, do sada neviđene u istoriji ratovanja, moraju da ostanu glavni prioritet", rekao je on.

Jeremić je izrazio žaljenje zbog oslobađajuće presude Fatmiru Ljimaju, bivšem komandantu OVK za ratni zločin i mučenje i ubistvo Srba 1999. godine i ocenio da su ti uznemirujući događaji još više unazadili sprovođenje pravde na Kosovu.

"Ta presuda je legitimno postavila pitanje da li će kosovski sudovi ikada osuditi nekoga za ratne zločine protiv Srba", rekao je Jeremić i dodao da je ohrabrujuće to što je kancelarija specijalnog tužioca Euleksa najavila da će se žaliti na presudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track