Mekalister: EU nije kompletna bez Srbije
Foto: Fonet Nenad Orevic

Proces evropske integracije zahteva vreme

Mekalister: EU nije kompletna bez Srbije

Politika -

BRISEL - Proces evropske integracije zahteva vreme, izjavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekaliste i poručio da je uveren da evropska slagalica neće biti kompletna pre nego što Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ne postanu države članice EU.

Mekalister je izjavio da Dan Evrope označava podsetnik na 9. maj 1950. kada je Robert Šuman, jedan od osnivača EU, sačinio svoju "Šumanovu deklaraciju", skicirajući viziju o ujedinjenju zasebnih evropskih zemalja u jedinstvenu zajednicu.

On ističe da je Šuman "tazumeo da će taj proces biti postepen", jer je naveo da Evropa neće biti sačinjena u celosti odmah ili prema jednom planu, ona će biti izgrađivana putem konkretnih dostignuća kojima se najpre kreira de facto solidarnost".Stoga, Robert Šuman je već ore 66 godina znao da je evropska integracija proces koji zahteva vreme, rekao je Makelister.

Uveren sam da evropska slagalica neće biti kompletna pre nego što Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ne postanu države članice EU, poručio je izvestilac EP za Srbiju.

(Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja