Najnovije vesti

SNP: Priznavanje genocida nad Srbima put za pomirenje Srbije i Hrvatske
Foto: Dala Branisalva Majdarević

Zagreb da se ogradi od ustaštva

SNP: Priznavanje genocida nad Srbima put za pomirenje Srbije i Hrvatske

Politika
05:00h

BEOGRAD - Povodom najave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da bi Hrvatska mogla da odblokira otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, Srpska narodna partija (SNP) ističe da bi, iako evroskeptična partija, mogla da pozdravi ovu nameru kad bi se Hrvatska ogradila od ustaštva i priznala genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

SNP podseća da je do istinskog pomirenja Francuza i Nemaca došlo tek kada je Nemačka priznala svoju nacističku prošlost i genocid koji je počinila za vreme Drugog svetskog rata. "Isto tako, put u stabilnost i istinsko pomirenje u regionu vodi jedino preko suočavanja Hrvatske sa njenom nacističkom prošlošću i priznavanja genocida koji je ova zemlja počinila nad Srbima za vreme Nezavisne države Hrvatske " navodi SNP u saopštenju.

Hrvatski zvaničnici, koji se, po sopstvenom priznanju, po mnogo čemu ugledaju na Nemačku, treba da urade isto ono što su nemački politički lideri uradili posle Drugog svetskog rata, a to je da priznaju ulogu svoje zemlje u Hitlerovim nacističkim zločinima i da se jasno ograde od zverstava koje su ustaše počinile nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji tadašnje NDH, dodaje SNP.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Međutim, najnovija članica EU, Republika Hrvatska, umesto da se stidi tog dela svoje istorije, ona se tim periodom svoje istorije ponosi," ocenjuje SNP. Ta stranka ukazuje da Hrvatska, "pravni naslednik NDH" i dalje nastavlja fizičko i pravno nasilje nad svojim građanima srpske nacionalnosti.

To, kako se dodaje, čini "ukidajući im pravo na ćirilično pismo i uskraćujući im osnovna ljudska prava, kao što je to činila masovnim istrebljenjem blizu milion Srba u periodu od 1941. do 1945, kao što je divljački i protivustavno ukidala konstitutivnost Srba 1990. i 1991, kao što je to radila tokom 'Bljeska' i 'Oluje' tokom kojih je počinjeno najveće etničko čišćenje u modernoj Evropi."

Posle tih akcija je, podseća SNP od popisa stanovništva 1991. do popisa deceniju kasnije, broj Srba u Hrvatskoj, sa 600.000 smanjen na samo 200.000. Zato SNP zahteva da zvanični Beograd povede više računa o zaštiti prava Srba u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama regiona u kojima su Srbima ugrožena osnovna ljudska prava, zaključuje se u saopštenju.2:20 PM 5/24/2016

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...