LETE GLAVE U SNS: Vučić pravi veliku čistku u stranci
Foto: Stefan Jokić

Odlučno

LETE GLAVE U SNS: Vučić pravi veliku čistku u stranci

Politika -

Metla na udaru svi koji su loše radili ili se obogatili na račun stranke, ali i oni koji su svađama rušili ugled partije

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić sprema veliku čistku u Srpskoj naprednoj stranci - od vrha, pa do funkcionera na lokalu, saznaje Kurir. Prema našim informacijama, na udaru će biti svi oni koji na stranačkim i javnim funkcijama nisu opravdali očekivanja, ili su se obogatili na račun stranke, ali i oni koji su svađama narušili ugled partije.Vučić je promene predočio i najužem rukovodstvu stranke na jučerašnjoj sednici Predsedništva, potvrdivši je naša saznanja da u stranci sledi velika čistka.- Svi potpredsednici biće neki novi mladi ljudi, a dosadašnji potpredsednici biće raspoređeni ili u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Ove promene ne znače da su oni loše radili. Zadovoljan sam velikim brojem funkcionera SNS, ali nekima i nisam. Posebno nisam zadovoljan radom nekih na lokalu jer su neke lokalne liste osvojile znatno manje glasova nego na republičkom nivou - rekao je Vučić, ali nije precizirao o kome je reč.Mesta samo za vredneKako saznajemo, na udaru će biti svi oni kojima je ukazano poverenje, a koji svojim radom i zalaganjem nisu opravdali očekivanja. - Bilo je onih koji su prilikom preuzimanja funkcije govorili da su spremni i da će dati sve od sebe, a pokazali su upravo suprotno. To će biti i potvrda i jasan signal da ima mesta samo za one koji su spremni na rad i zalaganje i na reforme koje se sprovode, a od kojih zavisi budućnost države - kaže izvor Kurira iz vrha SNS.Na udaru će, kako dodaje naš sagovornik, biti i oni koji su se proteklih godina bogatili i potkradali državu, pravdajući se da to rade u ime stranke.- Vučić je nekoliko puta ukazivao da neće dobro proći oni koji su stranku doživeli kao sredstvo samo da izvuku korist za sebe, zato i kritikuje one koji dolaze džipovima, a za koje zna da nisu mogli da ih kupe samo svojim platama. Takvi će ustupiti mesto onima koji će više misliti na dobrobit države, umesto na to kako da uvećaju svoju imovinu - napominje izvor Kurira.Milosti neće biti ni za one koji su svojim istupima u javnosti oštetili ugled stranke.- Bilo je pojedinaca koji su se javno razračunavali s kolegama iz stranke umesto da to reše na stranačkim organima, a koji su to sve radili zarad sopstvenih interesa i ličnih ambicija. Neće više biti mesta ni za one koji su letovali na ekskluzivnim mestima u vreme dok je premijer pozvao na štednju. Vreme je za sveže, borbene i neukaljane ljude koji će se svim snagama boriti za stranku i njene interese - kaže naš sagovornik.

Biće počišćeni... Mirović, Knežević, Mihajlovićeva i Gašić
Biće počišćeni... Mirović, Knežević, Mihajlovićeva i Gašić

Potrebno provetravanje

Da će doći do promena, nagovestila je i potpredsednica SNS i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.- Ne možete da budete na dva mesta u isto vreme. Stranka se brzo širi. Ako hoćete istinski da se bavite i partijom i vladom, to ne može, morate da se opredelite. Pretpostavljam da će biti promena u stranci. Kada budu imenovani novi potpredsednici, ja ću im iskreno i puna srca čestitati. Mislim da SNS ima budućnost i da mora mnogo više da se radi u stranci - rekla je Mihajlovićeva.Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je pravo vreme za provetravanje SNS.- Naprednjaci su dugo na vlasti i građani više ne gledaju na stranku kao onda kad su tek preuzeli vlast. Toga je svestan i Vučić i zato sprema čistku od onih koji nisu ništa dali, a koji su ušli u stranku samo bi ućarili i koji nemaju energije da rade koliko bi trebalo - kaže Anđelković.

Gašić drži stranu VučićuNE DRŽIMO SE FUNKCIJA KAO PIJAN PLOTAPotpredsednik SNS Bratislav Gašić rekao je za Kurir da podržava ideju da se osveži SNS i da se da šansa novim ljudima.- Mi smo stranka koja konstantno ulaže u mlade ljude i nove kadrove i u svojim redovima imamo izuzetne pojedince koji svojim znanjem i idejama mogu da doprinesu sveukupnom boljitku i napretku. Verujem da kod nas, za razliku od nekih drugih partija gde se stranački funkcioneri drže svojih fotelja kao pijan plota, ne postoji bojazan od promena - rekao je Gašić.

Nova vlada Vučić spremio i iznenađenja ZORANA OPSTALA, NEDIMOVIĆ MINISTARZorana Mihajlović izborila se za isti status u budućoj vladi Srbije, jer će, prema našim saznanjima, u Nemanjinoj ostati potpredsednik i nastaviće da vodi resor saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva. Novo ime u Vučićevoj drugoj vladi mogao bi biti Branislav Nedimović, koji je najbliži fotelji ministra poljoprivrede.- Zlatibor Lončar najverovatnije neće uspeti da sačuva ministarsko mesto, ali se za resor zdravstva još traži bolje rešenje. Za razliku od njega, Zorana je gotovo sigurno obezbedila ne samo opstanak u Vladi već će zadržati i potpredsedničko i ministarsko mesto u ministarstvu koje je i do sada vodila. Vučićev favorit za visoku poziciju je Nedimović zbog dobrih rezultata koje je postigao kao gradonačelnik Sremske Mitrovice. Njemu će verovatno poveriti resor poljoprivrede - otkriva naš izvor blizak pregovorima.Kako napominje naš sagovornik, ulazak Nedimovića u vladu povećava ionako velike šanse Igoru Miroviću da bude Vučićev izbor za vojvođanskog premijera.

O poseti MoskviSMEŠNO MI JE DA PUTIN LOBIRA ZA SPSVučić se osvrnuo i na posetu Moskvi.- Nasmejao sam se kad sam čuo da Putin lobira za SPS. Putin nije pomenuo bukvalno nijednu partiju, osim one koju vodim. Na učtiv način je razgovarao sa mnom. Meni niko niti sme niti govori kako ću da određujem vladu - naglasio je Vučić.

Pozivi od sredeVLADA DO 16. JUNAMandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić rekao je da će konstitutivna sednica pokrajinske skupštine biti 2. juna, a republičke 3. ili 4.- Sve će biti završeno do 16. juna - rekao je Vučić. On je najavio da će od srede 1. juna početi razgovore o formiranju vlade:- Zvaćemo sve one koji su spremni da nam pruže neke ideje, ali to ne znači da ćemo sve primiti u vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track