(FOTO) GLAVNI ODBOR DS: Pajtić za neposredne izbore u DS
Foto: Stefan Jokić

Sa pola sata zakašnjenja

(FOTO) GLAVNI ODBOR DS: Pajtić za neposredne izbore u DS

Politika -

BEOGRAD - Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) na kojoj treba da se analiziraju rezultati koje je ta stranka postigla na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima počela je danas u Beogradu sa oko pola sata zakašnjenja.

DS je na parlamentarnim izborima osvojila 6,02 odsto glasova, odnosno 16 mandata, a na pokrajinskim 7,24 odsto glasova i 10 mandata.

Na sednici Glavnog odbora biće razmatran i izveštaj o radu izbornog štaba i Izvršnog odbora, a biće reči i o pripremama za izbor organa DS.

O stranačkim izborima

Lider DS Bojan Pajtić izjavio je danas da ta partija ne može biti zadovoljna postignutim rezultatima na prethodnim izborima, ali da može biti zadovoljna činjenicom da je uspela da osujeti one koji su želeli da je unište. Pajtić je na sednici Glavnog odbora pozvao članove da podrže predlog da sledeći unutarstranački izbori budu neposredni. On je rekao da je cilj naprednjaka na prethodnim izborima bio da uvećaju broj poslanika i da DS uklone iz političkog života. Prema njegovim rečima, Vucičh bi na taj način bio "diktator po volji Zapada", jer bi alternativa bio Šešelj i ekstremna desnica. DS to neće dozvoliti, rekao je Pajtić. Tražeći podršku za neposredne izbore Pajtić je rekao da DS na taj način pokazuje da je demokratskija i drugačija. Pajtić je poručio da Vučiću da SNS nikad neće ličiti na DS jer se, tvrdi Pajtić, kod naprednjaka potpredsednici diktiraju , a kod DS kandiduju. Najavljujući programske i organizacione reforme na jesen, kad će biti održana radna skupština, Pajtić je tvrdi da DS nije stranka iz 2012. godine i da je danas manje brojna jer su iz nje izlazili oportunisti. Pajtić se ponovo osvrnuo na slucaj Savamale, rekavši da Vučić poredi s hapšenje Miloševića i slučaj rušenja u Savamali. Prvo je civilizacijski čin, a drugo realizacija privatnog interesa, rekao je Pajtić. Odlaskom Vučića na sastanak kod predsednika Rusije suverenitet Srbije je bačen pod noge, zaključio je Pajtć.

Pajtić: Osujećen pokušaj uništenja DS

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas ta stranka ima mnogo važi potencijal od onog što je postignuto na vanrednim parlamentarnim izborima, ali da je ipak osujećen pokušaj uništenja DS. "Ne možemo biti zadovoljni postignutim rezultatom (na izborima), ali možemo činjenicom da smo osujetili one koji su vršili represiju i pokušali da nas izbace iz političkog života", kazao je Pajtić na sednici Glavnog odbora DS. Prema njegovim rečima, cilj uništenja DS je bio da na sceni kao jedina alternativa opstane samo ekstremna desnica, a da Aleksandar Vučić ostane jedina evropska opcija.

Podsetimo, predsednik DS Bojan Pajtić raspisao je izbore u toj stranci za 10. jul, u skladu sa odredbama Statuta DS da se izbori održe u roku od šest meseci od održavanja parlamentarnih izbora. Radna grupa koju je oformilo Predsedništvo DS predložiće Glavnom odboru da izbori budu neposredni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track