ŠOK U SKUPŠTINI: Mićunović zakazao nastavak sednice u ponedeljak, poslanici ne idu kući
Foto: Adria Media TV

Parlamentarci položili zakletvu

ŠOK U SKUPŠTINI: Mićunović zakazao nastavak sednice u ponedeljak, poslanici ne idu kući

Politika -

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti utvrđeni mandati narodnim poslanicima, počela je danas u 10 časova.

1 / 10 Foto: Nebojša Mandić

Sednicu je sazvala Maja Gojković kao predsednica prošlog skupštinskog saziva, dok novim predsedava Dragoljub Mićunović sa liste DS kao najstariji poslanik, a prema Poslovniku pomažu mu najmlađi poslanici - Ivana Nikolić (SNS), Stefana Miladinović (SPS), Aleksandra Belačić (SRS) i Miloš Bošković (Dosta je bilo).

22.17 - Predsednik Poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović izjavio je večeras da je predsedavajući Parlamentu Dragoljub Mićunović (DS) prekidom večerašnje rasprave o izboru predsednika skupštine učinio skandalozan potez, izvan svakog dobrog političkog običaja.

Foto: Tanjug Oksana Toskić
Foto: Tanjug Oksana Toskić

- Prekid sednice je krajnje skandalozan, mi smo danas imali konsultacije sa Mićunovićem, gde su prisustvovali svi predstavnici poslanickcih grupa. Poslanička grupa SNS je izašla u susret Demokratskoj stranci i Saši Raudloviću", kazao je Martinović Tanjugu.

Prvobitni dogovor je, kako je rekao Martinović, bio da skupština ima šest potpredsednika.

- Mi smo omogućili da skupština ima sedam, tako da su i DS i Radulović dobili po jednog potpredsednika, a trebalo je da se oni dogovore ko će dati jednog. Dogovor je bio da danas radimo dok se ne izabere predsednik skupstine, ispostavilo se da je Mićunović taj dogovor prekršio. Da li na svoju ruku ili svog stranačkog šefa, ne znam, ali mislim da se na ovakav način sednice skupšitna ne prekidaju ni kad su u pitanju sednice skupštine opština ili gradova bez konsultacij, bez dogovora, brutalno, na svoju ruku, u situaciji kada treba da se izabere predsednik skupstine, mislim da je to krajnje skandalozno i izvan svakog dobrog političkog običaja, istakao je Martinović.

21.08 - Poslanik DS i predsedavajuću parlamentu Dragoljub Mićunović izjavio je večeraas da je prekinuo konstitutivnu sednicu jer je smatrao da su brojne polemike i kasni izbor predsednika nedostojni parlamenta.

Foto: Tanjug Oksana Toskić
Foto: Tanjug Oksana Toskić

- €œTri puta sam upozorio predstavnike vladajuće većine da tako opsturuišu izbor predsednice parlamenta, jer se beskonačno javljaju za replike. Upozorio sam da nije dobro da biramo predsednicu u ponoć ili iza ponoći, po mraku, nego da je izaberemo normalno danju, kada se to i radi€, rekao je Mićunović novinarima u parlamentu.

Mićunović je naveo da je u trenutku kada se odlučio na taj potez bilo 33 prijavljenih i još nekoliko govornika koji imaju pravo na pola sata govora, što znači da bi se u izbor predsednika ušlo iza ponoći.

Foto: Tanjug Oksana Toskić
Foto: Tanjug Oksana Toskić

- €œNe razumem u čemu je problem, nismo u ratnom stanju, da je to pitanje života i smrti da to održimo iza ponoći. Takvo ponašanje je degradiranje parlamenta i to ne mogu da dozvolim, bar dok ja na to mogu da utičemâ€, rekao je Mićunović, navodeći da je on tim povodom hteo da održi konsultacije, ali da se šefovi klubova nisu odazvali.

Kaže da mu nije preostalo ništa drugo nego da se posle vikenda nastavi sednica, u nadi da će u toku tog dana da se sve završi.

- œŽelim da u miru i razgovoru obavimo taj posao na normalan i kulturan način. Sve drugo su nerazumni pristici i nije dobro za sam parlament, rekao je Mićunović, dodajući da je potrošeno najmanje pet sati za diskvalifikacije neistomišljenika.

Foto: Tanjug Tanja Valić
Foto: Tanjug Tanja Valić

21.01

- Lider Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je SNS opstruisala izbor svog kandidatata za predsednika parlamenta na konstitutivnoj sednici, koja je večeras prekinuta.

- Ovo je jedna scena koja je bila nepotrebna u novom sazivu na konstitutivnoj sednici, rekao je Obradović novinarima u parlamentu.

On smatra da se "ozbiljna nerzvoza" uvukla u redove naprednjaka koji, kako je rekao, "dobro osećaju da imaju manje poslanika, da su dobili jaku opoziciju i još uvek ne mogu da se naviknu da ovog puta parlament neće biti pozorište".

20.44 - Predsednica DS S Sanda Rašković Ivić izjavila je da je dobro što je predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta Dragoljub Mićunović iskoristio svoje pravo i prekinuo sednicu jer, kako je rekla, nije bilo smisla da se sednica odvija na način na koji se odvijala. Rašković Ivić je navela da se nada da će se sednica u ponedeljak nastaviti u drugačijoj atmosferi.

20.37 - Lider SPS Ivica Dačić izjavio je večeras da je 24 godina u politici i da nikada konstitutivna sednica nije prekinuta na način kako je to uradio Dragoljub Mićunović (DS), bez konsultacija sa predstavnicima drugih poslaničkih klubova i parlamentarnom većinom. "Predsedavjaći nije predsednik parlamenta i, uz dužno poštovanje njegovih godina i iskustva, očigledno da ta odluka ima i politički pristup", rekao je Dačić na konferenciji za novinare poslaničkog kluba SPS u parlamentu.

20.22 - Potpredsednica SNS-a i narodna poslanica Marija Obradović rekla je povodom prekida sednice Skupštine Srbije da je reč o najsramotnijem i najbezobraznijem načinu predsedavanja. Komentarišući predsedavanje Dragoljuba Mićunovića rekla je da se nikada nije dogodilo da neko na taj način zloupotrebljava funkciju, za koju je rekla da je počasna i da nije reč o realnoj moći.

Foto: Tanjug Tanja Valić
Foto: Tanjug Tanja Valić

19.55

- Presedavajući Dragoljub Mićunović prekinuo je seriju replika između poslaničkih grupa SNS i Dveri i saopštio da se sednica nastavlja u ponedeljak. Kada je MIćunović saopštio svoju odluku, prišla mu je Maja Gojković i poslanici prošle vladauće koalicije, međutim najstariji poslanik ostao je pri svojoj odluci.

Mićunović je rekao da je sednica počela u 10 sati, da su na spisku još 33 prijavljena govornika i da, pošto neki od njih mogu da dugo govore po Poslovniku, prekida sednicu, koja će biti nastavljena u ponedeljak. Poslanici vladajuće većine su negodovali zbog toga.Poslanici i dalje ne napuštaju Skupštinu...

18.03 - Serija replika Aleksandra Martinovića i Sande Rašković Ivić obeležila nastavak sednice.

17.15 - Posle duže pauze počela ponovo sednica skuupštine. Poslanicima se obraća šefica poslaničke grupe DSS-Dveri Sanda Rašković Ivić. Ona je najavila da neće podržati izbor Maje Gojković za predsednika narodne skupštine.

16. 45 - Rasprava o izboru predsednika parlamenta protekla je danas popodne u polemičkoj atmosferi, zbog čega je jedini kandidat za tu funkciju Maja Gojković kritikovala predsedavajućeg Dragoljuba Mićunovića (DS) da nije u stanju da obezbedi red na sednici i sprovede Poslovnik, a on je uputio na šefa poslanika njene stranke Aleksandra Martinovića. Naime, raspravu o izboru Gojkovićeve na tu funkciju u nekoliko navrata su prekidale polemike u kojima su učestvovali Martinović, lider DS Bojan Pajtić, lider SRS Vojislav Šešelj, a Gojković je zatražila pauzu kako bi se Mićunović "odmorio" i bio u stanju da sprovodi Poslovnik.

16.40 - Presedavajući sednice Dragoljub Mićunović odredio pauzu od 10 minuta

16.00 - Šefovi poslaničkih SNS i SRS Aleksandar Martinović i Vojislav Šešelj "takmičili" su se danas ko se bolje seća prošlosti, a otišli su i u vreme Josipa Broza Tita. Nakon što je šef poslanika SDS Marko Đurišić izneo niz kritika na račun prethodnog skupštinskog rukovodstva, naročito po pitanju kažnjavanja poslanika, a Martinović stao u njihovu odbranu, Šešelj je Martinovića "podsetio" da je najgore moguće reči upućivao Igoru Bečiću, potpredsedniku parlamenta u prethodnom sazivu, a da sada napada druge zato što napađu Bečića

15.58 - U skupštini šefovi poslaničkih grupa upleli su se u oštru polemiku. Upešatljivi su verbalni dueli između predsednika DS Bojana Pajtića i šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića, o tome ko izbegava suđenje, ko okoga kleveta.

15.11 - Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da radikali nisu za to da Maja Gojković bude predsednica Skupštine, ali da će glasati za ceo paket u kome se bira predsednik i potpredsednici parlamenta. On je kazao da je tako dogovoreno na konsultacijama šefova poslaničkih grupa. Šešelj je na sednici Skupštine na kojoj se razmatra izbor predsednika rekao da cilj parlamenta ne treba da bude izvršavanje politiČkih ciljeva izvršne vlasti, već da parlament treba tu vlast striktno da kontroliše. On je istakao da su poslanici tu da izvršavaju volju naroda koji je za njih glasao. "Želimo da se uspostavi princip podele vlasti i da se Skupština postavi iznad izvršne vlasti", rekao je Šešelje u prvom obraćanju Skupštini.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

14.38 - Martinović: Gojkovićeva najbolji mogući kandidat. Vladajuća većina kandidovala je Maju Gojković za budućeg predsednika parlamenta, jer je najbolji mogući kandidat i jer je na kvalitetan način obavljala jednu od najvažnih funkcija u državi i u velikoj meri unapredila rad parlamenta, izjavio je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović. Gojković su za predsednika predložile poslaničke grupe SNS, SDPS, Nove stranke, PUPS, SVM-PDD, Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka. Martinović je rekao da Gojković očekuju veliki izazovi i da je ubeđen da će ona na njih umeti da odgovori. Kako je Martinović rekao, za vreme prošlog saziva parlamenta kojim je rukovodila Gojković donet je značajan broj zakona koji su unapredili život građana Srbije.

Posao budućeg predsednika parlamenta i vladajuće većine, prema njegovim rečima, biće da omoguće zakonski okvir za nastavak reformi, za unapređenje vladavine prava, borbe protiv kriminala i korupcije i obezbeđivanje da Srbija bude zemlja koja je politički stabilna. €œNe želimo da se na ulicama gradova dešava ono što se danas dešava u Skoplju, Banjaluci, Podgorici. Želimo mir u zemlji, da se sve naše političke razmirice rešavaju političkim dijalogom, a ne na ulici. Kada god su se rešavali na ulici nijedan problem se nije rešio”, rekao je Martinović.

11.43 Nakon svečanog polaganja zakletve poslanika, praćene burnim aplauzom, određena je pauza u radu Narodne skupštine u trajanju od sat vremena, tokom koje će biti formirani poslanički klubovi i biti podneti predlozi za predsednika, potpredsednike i generalnog sekretara Parlamenta.

11.41 Narodni poslanici položili su zakletvu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi", ponovili su parlamentarci.

Potom su tekst zakletve potpisali i predali Generalnom sekretaru Skupštine.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.40 Potvrđeni su mandati narodnim poslanicima, čime je i zvanično konstituisana Narodna skupština.

11.37 Konstitutivna sednica Narodne skupštine nastavljena je čitanjem izveštaja Komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja za izbor budućih narodnih poslanika. Svih 250 uverenja o izboru za narodne poslanike u saglasnosti je sa izveštajem, čime im je potvrđen mandat.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.25 Izabrana je Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja za izbor budućih narodnih poslanika.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rad skupštine prekinut je na pola sata do dostavljanja izveštaja obrazovane komisije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.20 Budući poslanici prešli su na dnevni red - potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i izbor članova radnih tela skupštine.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.15 Konstitutivna sednica Narodne skupštine počela je svečanim izvođenjem državne himne "Bože pravde".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.07 Dragoljub Mićunović sa liste DS kao najstariji poslanik predsedava konstitutivnom sednicom.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Mićunović je, na početku svog izlaganja, poželeo sreću svim budućim poslanicima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Dužni smo da čuvamo dostojanstvo Parlamenta, pre svega od sebe samih, to je čojstvo, a potom i od nasrtaja svih drugih delova vlasti koji bi hteli da uzurpiraju njegove nadležnosti ili ga ponize. Poštujmo jedni drugi, nema te stvari koja se najfinijim rečima ne može izreći, a da potom ne izgubi oštrinu", rekao je Mićunović.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

09.50 Budući poslanici već od 9 časova počeli su da pristižu na konstitutivnu sednicu 11. saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića dočekuje ih crveni tepih i svečana jedinica Vojske Srbije.

Foto:  Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Novi parlamentarci će, shodno uobičajenoj praksi, na prvoj sednici dobiti i zbirku propisa.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track