SPS ĆE BITI U VLASTI: Fotelja za sada sigurna samo Dačiću
Foto: FoNet

Ostaje ministar spoljnih poslova

SPS ĆE BITI U VLASTI: Fotelja za sada sigurna samo Dačiću

Politika -

BEOGRAD - Socijalistička partija Srbije gotovo izvesno će biti u vlasti, a Ivica Dačić ministar, međutim još je neizvestan sastav buduće vlade i personalna rešenja.

Mandatar Aleksandar Vučić na jučerašnjim konsultacijama sa nekoliko parlamentarnih stranaka nije upućivao pozive za učešće u vladi, već predstavljao njen program. Na prvom u nizu razgovora sa liderima koalicije SPS - JS Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom, Vučić nije otvoreno razrešio višenedeljnu dilemu i direktno otvorio vrata vlade za socijaliste.

Ipak, socijalisti su dobili signal da za njih ima mesta u Nemanjinoj 11. Kako sada stvari stoje, Dačić bi trebalo da ostane na poziciji na kojoj je bio u prethodnoj vladi - ministar spoljnih poslova, navodi Blic.

Foto: Beta
Foto: Beta

- Međutim, da li će SPS dobiti još neki resor osim Dačićevog, to trenutno niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. Nije isključeno ni da učešće socijalista u Vladi ostane samo na Dačiću - kaže izvor.

Moguće je da u budućoj vladi bude ekologija, kao nova kancelarija ili čak i ministarstvo. Ova oblast bi mogla da bude izdvojena kao zasebna zbog potreba pridruživanja EU i jer se u ovom segmentu kaska za onim što se od Srbije očekuje. Ukoliko dođe do odvajanja ekologije u zaseban resor on bi mogao da pripadne SPS.

Međutim, među socijalistima, ukoliko dobiju više od jednog ministarstva, iščekuju se zvučnije pozicije - ili prosveta ili zdravstvo, a od pre nekoliko dana u opticaju je i Ministarstvo pravde.

Dačić tvrdi da ne zna koja ministarstva Vučić planira da prepusti na upravljanje SPS.

- Samo sam se na sastanku našalio i rekao Vučiću da imam tri želje. Jedna napredak Srbije, druga lična, a treća nastavak saradnje sa SNS - kaže Dačić i na pitanje koja mu je lična želja kaže da je vezana za porodicu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ništa manja nepoznanica ko će dobiti koje ministarstvo je i u vladajućem SNS. I tu je situacija gotovo identična i može se opisati sa “ima onih koji se nadaju”. Bratislav Gašić iščekuje da mu lider iznova poveri na upravljanje Ministarstvo odbrane.

- Nije isključeno, međutim, kada je reč o Gašiću, da dobije skupštinsku kontrolu službi bezbednosti. Nije isključeno ni da mu se poveri preduzeće SDPR umesto odbrane. Varijanta je čak bila i BIA. Zasad ništa nije prelomljeno - kaže izvor iz vladajuće stranke.

Iako je jedan od neupitnih, Aleksandar Vulin nema sigurno rešen resor. On bi trebalo da ostane gde jeste, ali nije nemoguće da bude budući ministar vojni. Stefanović ostaje na mestu ministra policije, kao i Ljajić na mestu ministra trgovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track