ROKADA NA ČELU BEOGRADA: Andreja Mladenović umesto Malog?
Foto: Fonet

Izvesna ostavka gradonačelnika Beograda

ROKADA NA ČELU BEOGRADA: Andreja Mladenović umesto Malog?

Politika -

Osim lidera Samostalnog DSS, ozbiljan kandidat za mesto prvog čoveka prestonice i Borko Milosavljević

Ostavka gradonačelnika Beograda Siniša Malog zbog odgovornosti za noćno rušenje Savamale sve je izvesnija, a jedan od najozbiljnijih kandidata za to mesto je njegov dosadašnji zamenik i lider Samostalnog DSS Andreja Mladenović, saznaje Kurir! Kao rešenje za istu poziciju pominje se, prema našim informacijama, i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, kadar SNS.Kako tvrdi izvor Kurira, nakon što je premijer Aleksandar Vučić u sredu rekao da je vrh vlasti u Beogradu odgovoran za rušenje objekata u Hercegovačkoj pod fantomkama, i time praktično ukazao na Malog, njegova ostavka je samo pitanje dana.- Mali je svestan da je bitno da afera s rušenjem Savamale s fantomkama dobije epilog, a da njegova ostavka otvara put ka tome. Trenutno se na više mesta u gradu pominje da bi u njegovu fotelju mogao da sedne Andreja Mladenović. Pokazao se kao kadar veran SNS, jer je istupio iz DSS kad su hteli da izađu iz gradske vlasti, a bio je i na listi SNS na vanrednim izborima. Uz to, u Skupštini grada je od 2004. i upućen je u funkcionisanje prestonice - kaže naš izvor.Vodio glavnu rečDrugi kandidat je Borko Milosavljević, koji je juče i bio domaćin slave Grada Beograda, Spasovdana.- Milosavljević je radio u Ministarstvu privrede, a pre nego što je dospeo na sadašnju poziciju bio je direktor Uprave za cene Gradske uprave grada Beograda. Iako se spominje da bi posledice mogao da snosi i menadžer grada Goran Vesić, treba imati na umu i da je celu priču oko projekta „Beograd na vodi“ vodio upravo Mali, zato su i sve oči sada uprte u njega - napominje naš sagovornik.Prema Zakonu o glavnom gradu, gradonačelnik se bira iz redova odbornika Skupštine grada. U slučaju da Mali kovertira ostavku, mandat istovremeno prestaje i njegovom zameniku Mladenoviću. Nakon toga obojica mogu da se vrate u odborničke klupe. To otvara vrata Mladenoviću da bude izabran za gradonačelnika, ali on je juče bio prilično tajnovit.- Niko sa mnom nije razgovarao o tome i ne bih komentarisao, pošto gospodin Mali nije podneo ostavku. Nema razloga da o tome govorimo - kratak je bio Mladenović.Ništa rečitiji nije bio ni Milosavljević.- Nemojte, molim vas, ja sam domaćin slave. Nemam komentar - rekao je on.Mali ni juče nije davao komentare, a jedini iz gradske vlasti koji je posle Vučićevih reči progovorio o Savamali je član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević.Pravna država- Nadležni organi rade svoj posao, tužilačka istraga je u toku, i oni će dati poslednju reč. Pravna smo država, tužilaštvo je nezavisno. Razumem vašu brigu. U prethodnom periodu su se dešavale razne stvari s fantomkama koje nisu bile istražene. Znam da niste navikli, ali ovo je sada pravna država - napomenuo je Petronijević.

Gradonačelnik u mišjoj rupiMALI IZBEGAO I SLAVU BEOGRADAOtkad je premijer Aleksandar Vučić obelodanio da su najviši organi Beograda odgovorni za Savamalu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali praktično se sakrio u mišju rupu i nemoguće ga je videti u javnosti. Nije se pojavio na litiji održanoj povodom slave Beograda, Spasovdana, a nije bio ni na sednici Skupštine grada na kojoj se govorilo o podizanju spomenika ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću. Spasovdansku liturgiju juče, inače, služio je patrijarh srpski Irinej, a domaćin slave bio je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, koji je zatim s patrijarhom predvodio litiju centralnim gradskim ulicama.- Slava je lepa prilika da se svi okupe, a poruka krsne slave je da nada nikad ne umire - rekao je Milosavljević.

Tomislav NikolićSMENITI ODGOVORNE ZA SAVAMALUPredsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je na indirektan način ukazao da bi Mali trebalo da ode s funkcije gradonačelnika.- Ako je za rušenje u Savamali odgovorno izabrano lice, taj čovek ne može više biti na javnoj funkciji. To nije posao za predsednika ili vladu, već za policiju, tužilaštvo i sud. Nisam video spisak nalogodavaca, ali slažem se da slučaj treba da se raščisti - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja