FALŠ PAPIRI: Igor Bečić optužen zbog lažne diplome
Foto: Marina Lopičić

Naprednjak bio na sudu zbog muljanja

FALŠ PAPIRI: Igor Bečić optužen zbog lažne diplome

Politika -

Protiv poslanika SNS još 2004. tužilaštvo iz Vrbasa podiglo optužnicu jer je falsifikovao diplomu Više ekonomske škole

Igor Bečić, poslanik Srpske napredne stranke, bio je optužen za falsifikovanje diplome Više škole iz Novog Sada, otkriva Kurir! Protiv Bečića je 2004. optužnicu podiglo tadašnje Opštinsko javno tužilaštvo u Vrbasu, nakon čega mu je za to delo i suđeno.U Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu potvrđeno je Kuriru da je Bečić bio na sudu jer je 19. februara bio optužen da je nabavio lažnu diplomu.- Obaveštavamo vas da je optužnica podneta za krivična dela iz člana 233, st. 3 u vezi sa st. 1 KZ RS. Obaveštamo vas da je nakon podizanja optužnice sproveden postupak pred Opštinskim sudom u Vrbasu, te da je doneta presuda, i istovremeno vas obaveštavamo da optužnica nije odbačena - navodi se u odgovoru tužilaštva za naš list.

Optužnica protiv Bečića
Optužnica protiv Bečića

Optužen i prijatelj

U odgovoru tužilaštva, međutim, nije navedeno koji je bio epilog ovog procesa, a iz nadležnog suda još nismo dobili odgovor.U optužnici koja je podignuta protiv Bečića stajalo da je on do diplome došao preko izvesnog Luleta iz Niša.„Bečić Igor je u prvoj polovini 2001. od N. N. lica zvanog Lule iz Niša nabavio lažnu javnu ispravu radi upotrebe, falsifikovanu diplomu Više poslovne škole iz Novog Sada br. 01-257 od 19. 7. 2001, a sve u nameri da tako pribavljenu lažnu javnu ispravu, falsifikovanu diplomu Više poslovne škole iz Novog Sada br. 01-257, upotrebi kao pravu, čime je izvršio krivično delo falsifikovane isprave iz člana 233, st. 3 u vezi st. 1 KZ RS“, navodi se u optužnici.S Bečićem je optužen i njegov prijatelj Jovan Miljanić, koga je tužilaštvo teretilo za falsifikovanje diplome Ekonomskog fakulteta iz Subotice.„Jovan Miljanić je u toku 1996. od N. N. lica iz Subotice nabavio lažnu javnu ispravu radi upotrebe - diplomu Ekonomskog fakulteta iz Subotice br. 1779-1093 od 21. 10. 1995. izdatu na njegovo ime, overenu pečatom Ekonomskog fakulteta iz Subotice, potpisanu od strane neovlašćenog lica F. A. I tako pribavljenu lažnu javnu ispravu, diplomu Ekonomskog fakulteta iz Subotice, 21. 8. 1998. upotrebio je kao pravu priloživši je u foto-kopiji uz prijavu na konkurs Komisiji za izbor i imenovanje direktora JP ‚Vrbas‘ iz Vrbasa za radno mesto direktora pomenutog preduzeća. Odlukom UO od 31. 8. 1998. prijavljeni je imenovan za direktora JP ‚Vrbas‘ na period od četiri godine, budući da je lažna javna isprava, falsifikovana diploma Ekonomskog fakulteta iz Subotice, služila kao dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, čime je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave“, stajalo je u optužnici.
Dopis tužilaštva Kuriru
Dopis tužilaštva Kuriru

Tužilac: Postoje dokazi

U obrazloženju je navedeno da je u istražnom postupku na osnovu dokaza utvrđeno da su Bečić i Miljanić počinili krivično delo.„Ustanovio sam da su okrivljeni Jovan Miljanić Jovan i Igor Bečić počinili krivično delo činjenično pisano i pravno kvalifikovano u dispozitivu ove optužnice“, navodi se u optužnici.

Sve demantujeBEČIĆ TVRDI DA JE PRIJAVA ODBAČENA?!Igor Bečić tvrdi za Kurir kaže da je prijavu podneo opštinski odbor DS.- Prijava je odbačena od strane tužilaštva, imam pismenu potvrdu - rekao je.Na konstataciju da nam je tužilaštvo potvrdilo da je podiglo optužnicu protiv njega, te da želimo da vidimo i taj njegov dokaz, on je odgovorio da nije kod kuće.- Čim stignem, poslaću vam dokument. To što ste vi dobili nije tačno - poručio je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track