KONTRAMITING STOP ANARHIJI: Ko stoji iza provladinih demonstracija u Novom Sadu
Foto: Beta

Organizatori sedam NVO

KONTRAMITING STOP ANARHIJI: Ko stoji iza provladinih demonstracija u Novom Sadu

Politika -

NOVI SAD - Danima najavljivan protest pod nazivom Stop anarhiji zakazan je juče, a očekuje se da okupljeni pošalju poruke podrške promenama koje su se nakon izbora dogodile na vojvođanskom javnom servisu. Izvesno je da neće izostati ni kritike na račun odlazećeg pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

Tvrdi se da je protest policiji prijavio - jedan građanin.Iako su poznati mnogi učesnici tog skupa, javnost je ostala uskraćena za informaciju ko ga je zvanično prijavio. U novosadskoj policiji je rečeno da je protest uredno prijavljen, ali na pitanje ko se navodi kao organizator, odbili su da nam daju odgovor, navodi Blic.

Da će učestvovati na skupu, zasad su potvrdili profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada Nenad Krstić i novinar Milorad Vukašinović, koji su bili članovi Treće Srbije. Među učesnicima je i profesor Medicinskog fakulteta Viktor Til.

Iako bi trebalo da govore na protestu, oni takođe nisu želeli da nam odgovore na pitanje ko je organizator.

Foto: Beta
Foto: Beta

- Zaista ne znam. Mislim da je neko fizičko lice, ali to je manje bitno. Ja ću na protestu učestvovati kao građanin - kaže Milorad Vukašinović.

Da podržavaju skup u Novom Sadu, juče je objavilo sedam nevladinih organizacija, uglavnom sa sedištem u Beogradu. Među njima su udruženja “Patku daj tati” i “Odbrana izborne volje”, koja su registrovana pre dva dana.

Samo tri NVO imaju sajt, a zanimljivo je da jedna od njih - Unija mladih Srbije kao sponzora na svojoj internet stranici navodi Grad Novi Sad.

Protest podržavaju još Institut za borbu protiv korupcije, Politikolozi bez granica, Udruženje za zaštitu mladih i Serbona, mada se i o njihovom delovanju malo toga se zna.

Upitan šta misli o predstojećem protestu, Bojan Pajtić izjavio je da nema sumnje da iza njega stoji ”režim Aleksandra Vučića”.

- Srbija ne pamti bahatiju i nasilniju vlast, a Evropa ne pamti da je negde vlast organizovala miting protiv predsednika opozicione stranke - kaže Pajtić.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Igor Mirović, kandidat za premijera Vojvodine, kaže za “Blic” da će se pojaviti na kontramitingu u Novom Sadu kao građanin.

- Čuo sam objašnjenje profesora Krstića i Tila i pozdravljam njihov cilj. Zato ću doći na protest - navodi Mirović. On nije mogao da nam odgovori na pitanje ko je organizator tog događaja.

- To je nebitno. Bitni su cilj i istina - kaže kandidat za vojvođanskog premijera.

Nova Vlada Vojvodine biće formirana u ponedeljak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track