TRAŽIO JE RAZGOVOR U 4 OKA, ALI... Kako je Tadićev diplomatski gaf proslavio Čedu
Foto: Fonet

Igor Arih u knjizi Budi voda otkriva

TRAŽIO JE RAZGOVOR U 4 OKA, ALI... Kako je Tadićev diplomatski gaf proslavio Čedu

Politika -

BEOGRAD - Igor Arih, jedan od najvećih regionalnih marketinških stručnjaka otkriva kako je tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, napravio diplomatski gaf kako bi "oklevetao" lidera LDP, Čedomira Jovanovića kod predstavnika EU, Frenka Viznera 2012. godine.

Kako je to opisao u svojoj knjizi Budi voda, Arih je januara 2012. godine dobio poziv na sastanak sa Čedomirom Jovanovićem, koji je želeo da mu vodi političku kampanju.

Kako bi mu objasnili situaciju u kojoj se tada nalazila politička scena Srbije, funcioneri LDP prepričali su mu susret tadašnjeg predsednika Srbije, Borisa Tadića i predstavnika EU, Frenka Viznera.

"Na stolu su bile teške teme, ali su se srpski političari pokazali kao političari sa šlifom. Do pred sam kraj. Posle zaključka razgovora, nastala je diplomatska nelagodnost. Tadić je zamolio prisutne da za trenutak napuste prostoriju, jer mora nešto diskretno da porazgovara sa izaslanikom Viznerom", objašnjava Arih.

Kako dalje navodi, tako nešto se radi samo u slučaju zaista vanredno važnog razloga, kao što su terorizam ili slične veoma poverljive informacije.

"Boris tada nije imao takav ili sličan poverljiv sadržaj. Želeo je da mu predstavi svoj lični pogled na političku realnost Srbije i u svom izlaganju je (pre)često pominjao Čedomira Jovanovića. Frenk Viznek jer prešao preko tog diplomatskog gafa, ali čim je seo u auto upitao je svog šofera "Who is fuc*ing Čeda, what is fuc*ing LDP? Ovaj mu odgovori da je to čovek koji je uhapsio Miloševića. Sledeći put je zahtevao da se vidi baš sa Čedom", navodi Arih u svojoj knjizi.

I tako je sve počelo. Zainteresovao se za Jovanovića i radio kampanju sa njim. Te godine, Čeda je osvojio 19 poslaničkih mandata, ali nije ušao u vladu, iako je duplirao svoj rezultat iz 2008. godine.

Kako navodi autor knjige, kada je obavestio lidera LDP da će knjiga izaći i u Srbiji, njegovo pitanje je bilo u koje "komunakcijske grehe" (gordost, pohlepa, požuda, gnev, proždrljivost, zavist i lenjost) bi ga svrstao.

"Rekao sam u sve osim lenjosti. Lenj stvarno nisi. Sve ostalo, nažalost, jesi. Ako misliš da se baviš politikom do starih dana, moraš poraditi na tome. I tako smo se razišli. Na izborima 2013. nismo sarađivali", navodi ovaj marketinški stručnjak.

Arih je javnosti regiona postao poznat kada je vodio dve izborne kampanje za Zorana Jankovića i sa obe je Janković pobedio na izborima za gradonačelnika Ljubljane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track