Tačiju preti hapšenje!

Albanski mafijaši u panici

Tačiju preti hapšenje!

Politika -
Samozvani premijer Kosova izgubio međunarodnu podršku jer su EU i Amerika svesne da je kriminalac

BEOGRAD - Pao u nemilost!Hašim Tači, samozvani premijer Kosova, izgubio je međunarodnu podršku jer su EU i Amerika svesne da je žestoko povezan s kriminalom, zbog čega mu spremaju hapšenje, saznaje Kurir! Kako bi to sprečili ili makar prolongirali, albanski mafijaši sporadičnim napadima na jugu Srbije pokušavaju da izazovu krizu kako bi njihov Tači još neko vreme ostao na vlasti.

EU, kako kaže naš izvor, spremna je da počisti kosovsku vladajuću strukturu jer cela Evropa ima probleme s albanskom mafijom.

- Tačijev plan je da preko svojih kriminalnih struktura izazove nemire, jer veruje da ga u toj situaciji ne bi dirali kako bi sprečili dodatnu nestabilnost na Kosovu - kaže izvor Kurira. Podseća i na napad albanskih terorista na policijski punkt u selu Dobrosin kod Bujanovca od pre dva dana.

- I taj napad je izveden sa istim ciljem - da se izazove kriza i spreči plan međunarodne zajednice - navodi naš izvor.

Nije ispunio zahteve

Da je Tači izgubio podršku, kaže za Kurir i Ranđel Nojkić, predsednik pokrajinskog odbora SPO.

- Svi ti napadi nisu slučajno izvedeni, s obzirom na to da međunarodna zajednica poslednjih meseci veoma jasno govori o kriminalu na Kosovu, a Hašim Tači jeste označen kao čovek iz kriminalnih krugova. Znam da je američka ambasada u Prištini nezadovoljna njegovim delovanjem i da hoće da ga sklone - kaže Nojkić. Dodaje da na Kosovu niko ne dobija blanko podršku.

- Poslednji izveštaji iz EU govore o velikoj ugroženosti manjina na Kosovu, a time su dali do znanja da Tači nije ispunio njihove zahteve - kaže Nojkić.

Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da je „bezbednosna situacija na Kosovu osetljiva“ i da „postoji mogućnost njenog usložnjavanja“.

- Postoji mogućnost da dođe do pokušaja prelivanja nestabilnosti na prostor centralne Srbije. Bezbednosni izazovi za Srbiju i region su različiti vidovi ekstremizma i organizovanog kriminala - rekao je Diković.

Trgovao organima

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je pokrenuo pitanje, a time i sudski proces, u vezi s trgovinom organima i povezanošću Hašima Tačija s tom trgovinom, stigao je juče na Kosovo. On treba da svedoči na suđenju koje se vodi povodom sumnje da su na prištinskoj klinici „Medikus“ izvođene ilegalne transplantacije bubrega, što bi mogao da bude jedan od uzroka panike vlasti u Prištini.

Dačić: Albanci pokušali da likvidiraju policajce

Ministar policije Ivica Dačić rekao je juče u selu Dobrosin da je cilj napada na policijski punkt u noći između srede i četvrtka bio likvidacija policajaca, te da su napadači profesionalci.

- Samo je sreća spasla četiri policajca iz policijske stanice Bujanovac - kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track