DAČIĆ U PARIZU: Tražimo da se EU izjasni o odnosu prema Srbiji
Foto: Dado Đilas

Samit o zapadnom Balkanu

DAČIĆ U PARIZU: Tražimo da se EU izjasni o odnosu prema Srbiji

Politika -

PARIZ - Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić očekuje od Evropske unije da se na današnjem Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu izjasni i o svom odnosu prema Srbiji, a pre svega o tome da li želi odnos međusobnog uvažavanja.

Dačić je rekao da su najvažnije teme Samita regionalna stabilnost i evropska integracija regiona.„Srbija će na tom skupu još jednom pokazati svoju opredeljnost za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja na Balkanu. Zato je odluka da se ne otvore poglavlja 23 i 24 veoma negativno ođeknula, jer Srbija traži elementarno poštovanje.

Ako mi uradimo sve ono što se od nas traži ne očekujemo da budemo za to kažnjeni“, rekao je Dačić.Ono što je Hrvatska uradila, a ostala je samo ona, pošto je London, kako je rekao, povukao svoju rezervu, nema nikakve veze sa pristupnim pregovorima, već se radi o zahtevima te zemlje koji se zasnivaju na bilateralnim odnosima što nije praksa u evropskim pregovorima.

„Oduvek smo bili spremni da otvorena pitanja resavamo između nas, a Hvratska nije jer nije ni delegirala ljude u komisije za rešavanje raznih otvorenih pitanja“, istakao je Dačić.On je kazao da očekuje od EU da to pitanje reši, jer je sve što je bilo do Srbije ona učinila.„Kada reč o poglavljima to je na EU. Treba da kaže da li želi odnos međusobnog uvažavanja, da znamo šta treba da radimo, a apsolutno smo protiv politike pokretnih ciljeva kako za nas, tako i za druge zemlje regiona, rekao je on.

Sastanci poput Samita u Parizu, prema njegovim rečima, su korisni jer će premijer i ministri zastupati politiku iz koje se jasno vidi da Srbija nastavlja evropski put, ali i da traži poštovanje za našu zemlju.On je ocenio da je najvažnije da se održava „vatra“ koja je upaljena u Berlinu i da zapadnobalkanska agenda i dalje bude prisutna u Brisleu, odnsono među najvažnijim članicama EU.„Važno je isporučivanje rezultata, da imamo konkretne rezultate u projektima. Bilo da je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, ali i kada je reč o regionalnoj kancelariji za mlade koju je inicirao premijer Aleksandar Vučić, a ideju prihvatio njegov albanski kolega Edi Rama“, objasnio je Dačić.On je istakao da je jedna od tema i migracija, a Srbija raži da EU ima jedinstven pristup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track