Joksimovićeva: Otvaranje poglavlja najverovatnije već 18. jula
Foto: Tanjug Rade Prelić

Joksimovićeva: Otvaranje poglavlja najverovatnije već 18. jula

Politika -

KOVAČICA - Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena poglavlja 23 i 24 biće održana najverovatnije 18. jula, nakon što je danas Komitet stalnih predstavnika zemalja članica EU usvojio zajedničku evropsku poziciju za ta poglavlja, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je novinarima u Kovačici rekla da će pregovaračka pozicija, koja je danas usvojena, biti poslata Vladi Srbije, navodeći da je Srbija dovoljno upoznata sa onim što se u njoj nalazi.

- To su najvažnija politička poglavlja i jedan signal da se reformski proces, od vladavine prava preko borbe protiv korupcije, odvija na pozitivan način - rekla je Joksimović.

Navodeći da je puno posla pred Srbijom tek kad se otvore poglavlja, Joksimović je istakla da je to svakako dobar signal da Srbija radi svoj posao, da je stabilna zemlja, ali i dobra poruka investorima jer podrazumeva postignut nivo reformi i stabilnosti u zemlji.

- Potencijalni investitori će biti sigurniji da ovde postoji dobar i stabilan okvir na kome će se još raditi u narednim godinama - rekla je ona.

Dodala je da i građani shvataju da evropske integracije nisu samo otvaranje poglavlja i "putovanja u Brisel", već mehanizam koji treba da pomogne državi da se razvija i u ekonomskom smislu, te da znače viši standdard, više investiciji i izvesniji put u inače turbulentnim vremenima i u EU, ali i u drugim zemljama, u kojima raste evropskepticizam.

Razumemo poglavlja, Hrvatska da ne podižže retoriku

Joksimovićeva je izjavila danas i da je Srbija u dovoljnoj meri upoznata sa sadržajem pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24 i da nema potrebe da Hrvatska "podiže retoriku" po tom pitanju.

Upitana da komentariše izjavu hrvatskog ministra Mira Kovača, koji je rekao da Srbija ne zna šta piše u pregovaračkom okviru za ta poglavlja, Joksimović je rekla da je pregovarački okvir za ta poglavlja odavno poznat, a da je pregovaračka pozicija, na koju je, kaže, Kovač možda mislio, danas usvojena na Komitetu stalnih predstavnika zemalja, te da će biti poslata Vladi Srbije.

Ministarka je navela da Srbija nije članica EU i da ne učestvuje u pisanju pregovaračke pozicije, ali da je proces evropskih integracija transparentan.- Ne bih volela da tumačim reči ministra Kovača - da on poziva na neku vrstu netransprarentnosti - rekla je Joksimović.

Ona je navela da Srbija nikada ne podiže tenziju, iako to nekad donosi političke poene.- Pa kad zaoštrite, ispadnete mnogo pametniji i jači. Za nas je važno da držimo naš kurs i vodimo računa o sebi, a sve drugo je stvar drugih država i neka govore i ponašaju se onako kako misle da treba - rekla je Joksimovićeva.Dodala je da se njen kolega Kovač vrlo često obraća domaćoj javnosti u Hrvatskoj, te da ona često, kako je navela, ne reaguje na neke izjave koje nisu do kraja istinite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track