MEKALISTER ISKLJUČIV PREMA SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da igrate po našim pravilima!
Foto: Fonet Jul 2015

Put evrointegracija podrazumeva "promociju zajedničkih vrednosti"

MEKALISTER ISKLJUČIV PREMA SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da igrate po našim pravilima!

Politika -

Pravila su jasna, Srbija se obavezuje, kao država aplikant za pristupanje Evropskoj uniji (EU), da sledi EU pravila i uvede sankcije kad i gde su one neophodne, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

S jedne strane, napomenuo je Mekalister, moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini da to ne sme da se toleriše.

S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, ocenio je Mekalister, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Rusijom.

Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi, poručio je Mekalister i objasnio da to nema veze sa antiruskom politikom, već sa zajedničkim vrednostima EU.

Ako je Srbija pozvana da se pridruži, to znači da je i spremna da deli i promoviše naše vrednosti i u tome ćemo biti vrlo jasni, rekao je Mekalister.

Upitan šta tačno podrazumeva insistiranje Bundestaga na normalizaciji odnosa sa Kosovom, Mekalister je odgovorio da se od Srbije zahteva da se obaveže na vidljiva i održiva poboljšanja odnosa koja bi postepeno trebalo da dovedu do jasne saradnje.

Znači, tiče se implementacije, a ne samo dogovora: energetski sektor, telekomunikacije, most u Mitrovici, Zajednica srpskih opština...ilustrovao je Mekalister, koji je istakao da voli Srbiju i njene ljude i da će se sastati sa svima.

On prisustvuje Konferenciji o globalnoj strategiji spoljne i bezbednosne politike - EU i Zapadni Balkan.

U Beogradu će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Jadrankom Joksimović, Tanjom Miščević i ombudsmanom Sašom Jankovićem, ali i sa opozicionim liderima Bojanom Pajtićem, Borisom Tadićem i Sašom Radulovićem.

(Fonet/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track