Zakletva Nikolića može i pred starim parlamentom

Zakletva Nikolića može i pred starim parlamentom

Politika -
Od prvih dužnosti novog predsednika biće predlaganje mandatara za sastav nove Vlade Srbije, a koja treba da konstituisana najkasnije do 9. juna

BEOGRAD - Predsednički mandat Tomislava Nikolića, koji je pobedio na izborima za predsednika Srbije, počeće danom polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a on to može da učini i pred sadašnjim sazivom parlamenta.

Jedna od prvih dužnosti novog predsednika biće predlaganje mandatara za sastav nove Vlade Srbije, a prema Ustavu, treba da ga poveri najpre stranci koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima koji su održani 6. maja.

Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan najkasnije do 9. juna, kada će biti poznata i nova skupštinska većina, ali novoizabrani predsednik ne mora da čeka novi saziv da bi položio zakletvu i preuzeo dužnost, jer sadašnjem sazivu mandat traje do potvrđivanja mandata novim poslanicima. Nikolić će dužnost predsednika preuzeti od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović koja vrši i funkciju predsednika Republike, nakon ostavke Borisa Tadića.

Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom čiji tekst glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujui i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo i predstavlja zemlju u zemlji i inostranstvu. Predsednik Republike ukazom proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Predsednik postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja i vrši i druge poslove određene Ustavom. U skladu sa zakonom, predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. Ustavom je određeno da predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Nikolić je sinoć, nakon saopštavanja izbornih rezultata, istakao da je kovertirao ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke, i da će se u narednom periodu baviti samo funkcijom predsednika države i da neće voditi stranku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track