Predrag Marković: Josipović da optuži i Čerčila i Ruzvelta za zločine
Foto: Dragana Udovičić

Potpredsednik SPS povodom Josipovićeve izjave

Predrag Marković: Josipović da optuži i Čerčila i Ruzvelta za zločine

Politika -

Potpredsednik SPS i istporičar Predrag Marković reagovao je povodom izjave bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je ocenio da je Draža Mihailović imao negativniju ulogu od nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Podsetimo, odluka zagrebačkog suda da poništi presudu protiv nadbiskupa Alojzija Stepinca, kojega su komunisticke vlasti 1946. godine osudile na 16 godina zatvora i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava naipla je na osudu srpske javnosti.

- Poslednje vreme je došlo kada i umereni Josipović mora da podrži hrvatski nacionalizam. On je rekao da je Draža Mihailović imao daleko negativniju ulogu od Stepinca. Samo još da optuži Čerčila i Ruzvelta za zločine nad Hrvatima, jer je veći deo rata Mihailović njihov saveznik.

Četnici su ubili nekoliko stotina Hrvata (Rama, Gati, Biokovo) i to one jedinice koje Mihailović nije kontrolisao. Ustaše su pobile nekoliko stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista - kazao je Marković.

Takođe, potpredsednik socijalista podsetio je i da je rehabilitaciju Stepinca kritikovao Efraim Zurof, najveći živi lovac na naciste.

- Da li je Zurof prikriveni četnik? Stepinac je podržao stvaranje NDH, a veoma je mlako kritikovao zločine. Recimo, tvrdio je da je slanje u logore u redu, samo da smeštaj u stočnim vagonima treba da bude udobniji. Srpski patrijarh je bio interniran i u logor Dahau, dok Stepinac sve vreme rata sarađuje sa ustašama i nacistima - kritikovao je Marković.

D. Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track