SELAKOVIĆ: Ispunićemo zahteve Nemačke i otkriti ko je palio ambasadu
Foto: Zorana Jevtić

Prioritet buduće Vlade ekonomski oporavak zemlje

SELAKOVIĆ: Ispunićemo zahteve Nemačke i otkriti ko je palio ambasadu

Politika -

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je uveren da će pravosuđe Srbije utvrditi istinu o paljenju ambasade Nemačke u Beogradu, tokom mitinga za Kosovo u februaru 2008. godine, što je kao jedan od uslova za priključenje Srbije Evropskoj uniji pomenuo predsedavajući Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Kirhbaum.

"Uveren sam da će srpsko pravosuđe da utvrdi istinu o ovim događajima, ma kakva ona bila. Vladavina prava je put koji je pred sebe postavila Vlada, čije napore u tome potvrđuje i samo otvaranje poglavlja 23 od strane EU", rekao je Selaković.

Istraga o ovom incidentu, koja je započeta 2012. godine, četiri godine kasnije, i dalje traje.

Selaković je naveo i da će prioritet nove vlade biti ekonomski opravak zemlje, bez čega, kako je rekao, nema jačanja ugleda Srbije u regionu i u Evropi.

"Ekonomija je temelj svega. Otvaranje poglavlja 23 ukazuje da rast ekonomija mora da bude praćen jačanjem vladavine prava. Bez vladabine prava nema pravne sigurnosti, a bez pravne sigurnosti nema ekonomske sigurnosti", objasnio je ministar.

On je ukazao da nijedan investitior neće da dođe u Srbiju ako ne postoji pravna predvidivost i ako za sporne situacije, koje se rešavaju na sudu, mora da čeka decenijama.

(Agencije/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track