MINISTAR SELAKOVIĆ: Hrvati se diče onim čega se civilizovan svet stidi
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Svaka normalna država sprečila bi podizanje spomenika teroristi

MINISTAR SELAKOVIĆ: Hrvati se diče onim čega se civilizovan svet stidi

Politika -

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je danas da je situacija u regionu složena i da se pokazalo da su izbori bili pametan politički potez, jer je Srbija jedina država zapadnog Balkana koja nema političku krizu.

Selaković kaže da nije čudo što Srbiju nazivaju "sidrom stabilnosti u regionu", i dodao da je predsednik vlade ukazao da je izložen pritiscima koji proizilaze iz činjenice da je regionalna situacija složena, imajući u vidu najnovija zbivanja i učestale incidente iz Hrvatske.

Prema njegovim rečima, nije normalno podizanje spomenika teroristi Miru Barešiću, kao i sve učestaliji incidenti u Hrvatskoj. Oni se diče nečim čega se civilizovan svet stidi. Bojim se da ovo nije kulminacija. Bojim se da ovo nije najgore. Sve se ovo dešava u jeku predizborne kampanje, ali to ne može da bude opravdanje - rekao je Selaković.

O spomeniku Barešiću

Ministar pravde kaže da bi normalna država sprečila podizanje spomenika teroristi koji je tokom hapšenja uzvikivao "Živeo Ante Pavelić" i osudila tako nešto, a da se u Hrvatskoj desilo suprotno i da su na otkrivanju spomenika bili ministri iz hrvatske vlade.

- Regionalna kriza jeste pritisak za novu vladu, a i pritisak na Srbiju koja će znati šta je njen zadatak, kako da se ponaša. Uveren sam da je Vučić, kao mandatar svestan toga - naglasio je Selaković.

O Poglavlju 23

Istina je, kako kaže, da je Hrvatska pokušavala da blokira otvaranje Poglavlja 23, nasuprot činjenici da je ona bila među državama EU koje su podržale akcioni plan.

- Bojim se da su priče oko blokade Poglavlja 23 i sve što se dešava sada nešto što Hrvatska radi samostalno. Setite se kada je (Boris) Tadić bio predsednik Srbije, a (Stipe) Meseć Hrvatske, oni su se tada zaklinjali da će podržati Srbiju na putu ka EU - rekao je Selaković.On je dodao da je Hrvatskoj jedan od uslova za ulazak u EU bilo da donose presude za zločine, a da sada imamo situaciju da je poništena presuda Branimiru Glavašu.

- Hrvatsko blokiranje Poglavlja 23 i pominjanje univerzalne nadležnosti kao problema, samo je jedan od problema koji se našao kao pogodan, ali to nije bio stvarni povod - rekao je ministar pravde i dodao da je 153 Srba zahvaljujući tom zakonu osuđeno zbog zločina na području Hrvatske.On izrazio bojazan da ova dešavanja nisu kulminacija i da to neće biti ni 5. avgust, na obeležavanje Oluje i da nije siguran da će izbori dovesti do promena.

Selaković kaže da će Srbija i RS 4. avgusta obeležiti "Oluju" u zemunskom naselju Busije.- Obeležićemo to na dostojanstven način. Moramo da obeležavamo i pričamo deci istinu o tome - rekao je ministar i pozvao građane da 4. avgusta u 20 sati dođu u Busije i na dostojanstven način pokazati odnos Srbije prema "Oluji".

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track