Ljajić za većinu sa Preokretom i URS

SDPR

Ljajić za većinu sa Preokretom i URS

Politika -
Rasim Ljajić uveren da će vladu formirati koalicije oko DS i SPS

BEOGRAD - Lider SDPS Rasim Ljajić izjavio je da je u ovom trenutku najizvesnija kohabitacija predsednika i vlade čime bi bila stvorena i stabilna parlamentarna većina, što otvara šansu za učešće i Preokreta i URS-a u koaliciji oko DS i SPS.

Ljajić je rekao da je uveren da će vladu gotovo izvesno formirati koalicije oko DS i SPS.

"Upravo ta okolnost da ćemo imati kohabitaciju stvara i potrebu da imamo što stabilniju vladu i veću podšku u parlamentu. Nastaviće se razgovori sa SPS-PUPS-JS, koji su započeti pre dugog kruga i očekujem da se tu postigne dogovor, koji će verovatno u drugoj fazi uključiti i Preokret i URS", rekao je Ljajić.

Na pitanje znači li to da će obe te kolacije biti u budućoj vladajućoj većini, što pre drugog kruga predsedničkih izbora nije pominjano kao realna mogućnost, Ljajić je rekao:

"Ta mogućnost jeste otvorena, jer bi bilo dobro da imao što širu koaliciju i što vhecu pordšku u parlamentu", rekao je Ljajić i dodao da u tui većinu treba uključiti i stranke manjina.

"To bi značilo stabilnost skupštinske većine koju nismo imali od 2000. godine", ukazao je lider SDPS, partije koja je deo kolaciji okupljene oko demokrata.

Ljajić je rekao i da je kohabitacija u ovom trenutku najizvesnija zato što koalicija koja je dogovorena pre drugog kruga predsedničkih izbora ima "daleko veće šanse da formira vladu".

On je, takođe, ponovio da bi formiranje vlade moglo potrajati duže nego što bi bio slučaj da je lider demokrata Boris Tadić pobedio na izborima iz prostog razloga, što će Tomislav Nikolić dati mandat kandidatu naprednjaka da sastavi vladu.

"Time se čitav proces prolongira", ukazao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track