Najnovije vesti

VUČIĆ STAO IZA VUKA JEREMIĆA: Naš kandidat glavni favorit za mesto generalnog sekretara UN
Foto: Marina Lopičić I Zorana Jevtić

Puna podrška

VUČIĆ STAO IZA VUKA JEREMIĆA: Naš kandidat glavni favorit za mesto generalnog sekretara UN

Politika

U drugom krugu glasanja za generalnog sekretara UN Srbija se prvi put zvanično umešala, što je pomoglo našem kandidatu da dobije samo dva negativna glasa, i tako postane favorit u trci za generalnog sekretara UN.

Vučić je naložio i formiranje tima za podršku Jeremiću, nakon što je shvatio da su Jeremićeve šanse ogromne, ali i nakon molbe našeg predstavnika da pošalju pismo zemljama koje se lome u kojem bi potvrdili da Srbija snažno stoji iza svog kandidata.

Posle ovog pisma, Jeremić je sa četiri negativna pao na dva, ali što je još važnije, Britanija je bila uzdržana, iako su neki mediji pisali drugačije, tako da su dve stalne članice Saveta bezbednosti iz Evrope - Britanija i Francuska - propustile našeg kandidata.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Kada na to dodamo da su Kina i Rusija u drugom krugu glasale protiv Portugalca Antonija Gutereša, koji u prvom krugu nije imao nijedan negativan glas, i to zbog pravila da se ispoštuje rotiranje ovog mesta, koje sada pripada Istočnoj Evropi, potpuno je jasno da je Jeremić izbio na poziciju glavnog favorita za mesto generalnog sekretara UN.

Antonio Gutereš i Suzana Malkora iz Argentine favoriti su ukoliko se poništi to pravilo, a Jeremić ukoliko se na njemu istraje.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Našem kandidatu najviše ide naruku potop "favorita" iz Istočne Evrope, pre svih Miroslava Lajčaka za koga se očekuje da odustane od trke, ali i Irine Bokove, koja je poslednjih godina važila za glavnog favorita.

Najveća novina je, ipak, aktivno uključivanje Vlade Srbije i Vučića u ceo proces, a pretpostavka je da je upravo Vučić uspeo da omekša stav Britanaca preko novog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na kraju, poslednja prepreka za Jeremića ostaju SAD i Samanta Pauer, iako se na Ist Riveru sve više pominje mogućnost da se sačekaju američki izbori u novembru.

Nova glasanja zakazana su za 20. i 26. avgust kada će sve biti mnogo jasnije i posle čega se očekuje utvrđivanje kandidata koji će ići na glasanje.

(Nedeljnik)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...