VLADIMIR VULETIĆ: Nova vlada plod interesa srpske politike
Foto: Beta

Nije se popustilo pred pritiscima

VLADIMIR VULETIĆ: Nova vlada plod interesa srpske politike

Politika -

BEOGRAD - Pri formiranju vlade nije se popustilo pred pritiscima, pogotovo ne pred spoljnim, kojih je očigledno bilo i nova vlada će više biti plod interesa srpske politike, a manje proizvoda pritisaka, izjavio je danas sociolog Vladimir Vuletić.

"To je meni veoma značajno i, mogu reći, na neki način i drago i čak se pokazalo da pojedina rešenja, ili pojedini ministri, koji su ovde sada novi, imaju, da tako kažem, jednu više nacionalnu notu", rekao je Vuletić Tanjugu.

Istakao je da se prilikom konstituisanja nove vlade, takođe vodilo računa o rodnoj ravnopravnosti, što se, smatra, retko kada naglašava, ali takođe i o tome da zapravo svi građani, bez obzira na svoja nacionalna, seksualna, kakva god opredeljenja, imaju potpuno jednaku šansu da učestvuju u vladi.

"U tom smislu, to je takođe dobar znak i dobra poruka, koju ova vlada šalje", smatra Vuletić i dodaje da vlada, kakva će biti formirana, šalje poruku da je to zapravo vlada kontinuiteta, da neće bitno odstupati od onoga što su programski ciljevi i prethodne vlade."Ali, naravno, ova vlada je konstituisana upravo da bi se osnažila ta i takva politika, pogotovo u uslovima kada je zaista bilo mnogo pritisaka da se ta politika ne vodi. Tako, meni je potpuno jasno zašto je značajan deo ministara iz prethodne vlade, pogotovo u ključnim resorima, ostao isti", rekao je Vuletić.

Foto: Vladimir Džuvelović
Foto: Vladimir Džuvelović

Kako je rekao, lično ne poznaje većinu ministara, te tako ne može govoriti ništa o njihovom ličnom profilu, ali pretpostavlja da su oni koji su ih predlagali i izabrali vodili računa da su njihove radne karakteristike takve da mogu da efikasno da odgovore na ono što je u ekspozeu naznačeno.Prema njegovom mišljenju, najveći izazov pred vladom je zapravo - sve.

"Živimo u teškim vremenima kada je sve najveći izazov, ali je jasno da je ono što građani očekuju pre svega stabilnost i popravljanje njihovog životnog položaja. Da bi se to ostvarilo, naravno da su svi resori gotovo pođednako važni", smatra Vuletić.Naravno da je, kaže, važno da postoji kvalitetno obrazovanje, kvalitetno zdravstvo, da sektori privrede budu dobro tretirani i da u načelu imaju efikasne ljude."Ono što se meni posebno dopada, da ova vlada ne insistira, kao što je ranije bio slučaj, na nekim političkim temama. Setimo se da su se zapravo gotovo sve vlade od nastanka višepartijskog sistema bavile različitim pitanjima, od onih vezanih za Jugoslaviju, ratove, pa preko pitanja Crne Gore, Kosova, najrazličitijih pitanja, ovde imamo vladu koja kao osnovni cilj postavlja ekonomske teme i pitanje životnog standarda građana", zaključio je Vuletić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja