JEREMIĆ UPOZORAVA: Svet je opasniji nego što je bio, moramo obezbediti mir
Foto: Reuters

Neophodno stvoriti novu generaciju mirovnih misija

JEREMIĆ UPOZORAVA: Svet je opasniji nego što je bio, moramo obezbediti mir

Politika -

Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić ocenio je da je neophodno stvoriti novu generaciju mirovnih misija - "misije za stabilizovanje mira", sa znatno snažnijim pravilima angažovanja i osposobljenim da deluju u svetu 21. veka, "koji je mnogo opasniji nego što je bio".

Način na koji smo delovali proteklih nekoliko godina nije sjajan primer kako treba raditi, izjavio je Jeremić.

Najavljen kao favorit u trci za novog generalnog sekretara UN, Jeremić je rekao da je prevencija sukoba rešenje izbegličke krize.

Foto: AP
Foto: AP

Kada se tragedija dogodi, UN moraju da urade više, pre svega što se tiče finansijske podrške i efikasnijeg delovanja, ocenio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, situacija u sirijskom gradu Alepu predstavlja "očit primer neuspeha međunarodne diplomatije".

Ta tragedija mora biti okončana, uz ključno učešće značajnih članica UN. Svetska organizacija mora biti okvir za pronalaženje rešenja, mora biti odlučnija u dovođenju ključnih aktera za pregovarački sto, kako bi se složili o zaustavljanju tragedije, izjavio je Jeremić.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

On je konstantovao da se radi o kolektivnom neuspehu istorijskih razmera, koji mora biti okončan.

Odgovarajući na pitanje o krizi u Ukrajini, Jeremić je američkoj Televiziji Si-En-En rekao da je situacija veoma delikatna, pošto je Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, umešana "u problem vezan za mir i stabilnost".

Postoji geopolitička napetost kakve nije bilo decenijama, što je vrlo opasno za međunarodni mir. Uloga UN treba da bude doprinos stabilizaciji situacije, mada se radi o delikatnom zadatku, zbog umešanosti stalne članice Saveta bezbednosti, izjavio je Jeremić.

Foto: AP
Foto: AP

On je ocenio da je neophodno obratiti veću pažnju problemu klimatskih promena.

Za većinu zemalja klimatske promene nisu neposredna opasnost, zbog čega se taj problem odlaže. Zadatak UN je da budu čvrste što se tiče ispunjenja obaveza koje su članice svetske organizacije preuzele zbog klimatskih promena, rekao je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track