PRVI GOST OD IZBORA NOVE VLADE: Švedski premijer Leven danas u poseti Beogradu
Foto: Profimedia

Posle više od 4 decenije

PRVI GOST OD IZBORA NOVE VLADE: Švedski premijer Leven danas u poseti Beogradu

Politika -

Švedski premijer Stefan Leven, koji će danas doputovati u Srbiju, prvi je premijer Švedske koji posećuje Beograd za poslednje više od četiri decenije.

Poslednji premijer Švedske koji je boravio u Beogradu, u martu 1975. godine, bio je Ulof Palme.

Levenova poseta Srbiji je bilateralna i nije deo neke šire regionalne turneje.

On će u utorak pre podne razgovarati sa svojim domaćinom, premijerom Aleksandrom Vučićem, a glavne teme biće evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje.

Premijer Aleksandar Vučić posetio je Švedsku u februaru prošle godine, kada je, sa Srpsko-švedskog poslovnog foruma pozvao tamošnje kompanije da ulažu u Srbiju, jer je Srbiji je potrebno njihovo iskustvo i podrška u jačanju konkurentnosti privrede i poboljšanju privrednog ambijenta.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju, kojim je postavljen ram za saradnju i zajedničke aktivnosti na unapređenju ženskog preduzetništva, poslovanje u sektoru zelenih tehnologija u cilju razvoja održive industrijske proizvodnje, jačanje privatnog sektora, posebno u oblasti trgovine, kao i podrška razvoju arbitražnog rešavanja privrednih sporova.

Iz Švedske se u Srbiju, od 2014. do kraja marta ove godine slilo direktnih investicija u iznosu od 36,9 miliona evra, a već u aprilu, kamen temeljac za svoju prvu robnu kući postavila je i švedska Ikea koja planira da uloži 70 miliona evra i zaposli 300 ljudi.

U Srbiji je registrovano više od 70 kompanija sa švedskim kapitalom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track