Premijer Tadić pravo rešenje

Analitičari tvrde

Premijer Tadić pravo rešenje

Politika -
Kao istaknuti državnik, s kontaktima u inostranstvu, lider demokrata doneo bi nove investicije i sigurnost u zemlju

BEOGRAD - Najbolje rešenje.Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić odličan je izbor za premijera nove vlade, ocena je analitičara, kao i koalicionih partnera SPS-PUPS-JS. Slavica Đukić Dejanović kaže da bi vlada s Tadićem na čelu imala izvrsne rezultate.

- Tadićevo učešće u vladi, naročito na njenom čelu, bilo bi poželjno. Ta vlada imala bi izvrsne rezultate. Njegov dolazak na tu funkciju ohrabrilo bi investitore i rešio pitanja vezana za standard građana. On je najbolji kandidat DS za bilo koju funkciju - dodala je predsednica Skupštine.

I zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić takođe navodi da je Tadić odličan kandidat za premijera.

- Podržavam tu ideju. On ima državničko iskustvo, a vladi treba jaka ličnost koja će taj tim držati na okupu. Reč je o čoveku koji je obeležio jednu epohu, koji ima veliko političko iskustvo, ali i energiju koja je potrebna za tako zahtevnu funkciju - kaže Krkobabić.

Analitičar Milan Nikolić tvrdi da je kandidatura Tadića za premijera najbolji potez za Srbiju.

- Tadić ima dobre veze u inostranstvu, posebno u Nemačkoj i zemljama EU, što je veoma važno, a što prethodni premijer nije imao. To bi moglo da poveća broj stranih investicija u Srbiji. Bilo bi dobro da vladu vodi čovek iz jedne stranke, a da predsednik bude iz druge. DS ima dobre kadrove, bilo bi dobro da formiraju vladu - kaže Nikolić i dodaje: - Tadić je iskusan, to bi bio najbolji potez.

Prema rečima Predraga Simića, ovo bi bio dobar potez DS, jer bi Tadić novoj vladi doneo svoj lični ugled.

- Tadić bi doneo svoj lični ugled vladi, naročito u spoljnoj politici i kontaktima sa stranim investitorima - istakao je Simić.

I u Briselu pozdravljaju ovu ideju. U Evropskoj komisiji nezvanično kažu da bi se „komotnije osećali“ da Tadić dođe na čelo vlade, jer njega već poznaju i znaju kako razmišlja.

SPS bi i Dragana Đilasa

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović kaže da socijalisti ne bi imali ništa protiv da lider DS Boris Tadić bude premijer, a prema njenim rečima, za tu funkciju im je prihvatljiv i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

- Nemamo ništa protiv toga da Tadić bude premijer, ali bitno je programski opredeliti buduću vladu - navela je Vukomanovićeva. Kada je reč o Draganu Đilasu kao kandidatu za premijera, ona je rekla da je zamenik predsednika DS dokazao svoj legitimitet i sposobnost. Na pitanje da li će SPS pregovarati sa SNS, ona je istakla da su socijalisti potvrdili svoje strateško partnerstvo sa DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja