Hag nije prepreka na putu ka EU

Hag nije prepreka na putu ka EU

Politika -
Ljajić je istakao da se dostavlja potrebna dokumentacija i odbranama optuženih i da ne postoji više nijedan svedok koji je oslobođen obaveza čuvanja tajne i da u tom pogledu očekuje napozitivniji mogući izveštaj

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je jutros da je Srbija ispunila sve obaveze prema Haškom tribunalu i da Hag ne može više biti nikakva prepreka na putu Srbije ka evropskim integracijama.

On je podsetio da je Srbija izručila sve haške optuženike i da je saradnja u oblasti dokumentacije i svedoka redovna i da se odvija na profesionalnom nivou, što je istaknuto u svim dosadašnjim izveštajima.

Uoči današnjeg razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom koji boravi u Beogradu, Ljajić je rekao da to ne može biti ni razlog za bilo koji međunarodni pritisak prema Srbiji.

Ljajić je istakao da je poseta Bramerca radna i da je reč o uobičajenim temama koje su u nadležnosti Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom o dostavi dokumentacije.

"Do sada smo imali 2.018 zahteva. Još nije odgovoreno na šest zahteva zato što su stigli praktično prošle nedelje", rekao je Ljajić i dodao da su to uglavnom predmeti Stanišić i Simatović.

Ljajić je istakao da se dostavlja potrebna dokumentacija i odbranama optuženih i da ne postoji više nijedan svedok koji je oslobođen obaveza čuvanja tajne i da u tom pogledu očekuje napozitivniji mogući izveštaj.

Upitan o pisanjima medija da Bramerc traži nova hapšenja, Ljajić je odgovorio da to apsolutno nije tačno i da nema ni novih hapšenja, ni novih optuženika.

Prema njegovim rečima, istina je da je Bramerc u razgovorima sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem tražio izveštaj da li je sproveden postupak protiv onih koji su učestvovali u skrivanju haških optuženika.

"To će biti deo našeg unutrašnjeg pravnog poretka i procedure", rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja