Ljajić: Izvesna kohabitacija
Foto: Kurir

Ljajić: Izvesna kohabitacija

Politika -
Najrealnije u ovom trenutku je da se formira vlada od dosadašnjih koalicionih partnera. Sve drugo može i matematički i politički, ali je manje izvesno i manje realno, izjavio lider SDP

BEOGRAD - Lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas da će formiranje buduće vlade Srbije potrajati duže nego što se očekuje, ali da je najrealnije da je formiraju dosadašnji koalicioni partneri i da je gotovo izvesna kohabitacija.

"Najrealnije u ovom trenutku je da se formira vlada od dosadašnjih koalicionih partnera. Sve drugo može i matematički i politički, ali je manje izvesno i manje realno", rekao je Ljajić TV Pink i dodao da bi bilo dobro da se vlada formira što pre.

Prema njegovim rečima, vlada će biti formirana sigurno pre septembra, ali "ne tako brzo kao što se mislilo".Ljajić je naveo da je za očekivati da će mandat za sastav nove vlade dobiti prvo predstavnik SNS-a, a nakon toga uslediće pregovori budućeg mandatara sa strankama, što će potrajati.

Budući da je logično da predsednik da mandat nekome ko dokaže da može da obezbedi podršku 126 poslanika, Ljajić smatra da će to biti DS koja je druga po snazi i koja može da osigura većinu.Ministar rada i socijalne politike rekao je da postoji nova politička okolnost koja komplikuje celu situaciju i da je izvesna kohabitacija, a da je njegovo lično iskustvo sa kohabitacijom više nego negativno, dodajući da bi za njega "bila nagrada da ne bude u sledećoj vladi".Ljajić je podsetio da je pre kohabitacije Boris Tadić - Vojislav Koštunica, Srbija imala svojevrsnu vrstu kohabitaciju između Zorana Đinđića koji je bio premijer i Koštunice koji je bio predsednik SRJ i da nijedna ni druga kohabitacija nije bila uspešna.

Ljajić je istakao da svi teoretski govore o dobroj strani kohabitacije - da je to neka vrsta međusobne kontrole i balansa vlasti.

Međutim, u praksi to teško funkcioniše, jer je u realnosti predsednik jedne stranke na čelu države sa značajnim izbornim legitimitetom i sa 73 poslanika u Skupštini Srbije, dok, sa druge strane, postoji druga skupštinska, odnosno vladina većina, kaže Ljajić."Ta vrsta nadgovornjavanja i rivaliteta postoji i ona će postojati i Srbija u tome nije izuzetak. Kod nas je to još više pojačano", zaključio je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track