TRKA ZA GENSEKA: Putin gura Vuka Jeremića na čelo Ujedinjenih nacija
Foto: AP

Bivši šef srpske diplomatije dobio jaku podršku

TRKA ZA GENSEKA: Putin gura Vuka Jeremića na čelo Ujedinjenih nacija

Politika -

Rusija insistira da se prilikom izbora naslednika Ban Ki Muna poštuje pravilo rotacije, odnosno da sad gensek bude iz istočne Evrope. Srpski kandidat 29. avgusta mora da eliminiše Bugarku Bokovu i Slovenca Tirka. Ispred njega je trenutno predstavnik Portugala, koji nije iz istočne Evrope, što Jeremiću daje još veće šanse

Šanse da bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić postane novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija rastu iz dana u dan, a sve zahvaljujući Rusiji!Treći krug glasanja zakazan je za 29. avgust, a svu proceduru u vezi sa izborom prvog čoveka UN Novi Zeland je juče prepustio Rusiji, što dodatno ide u prilog Jeremiću, koji ima podršku te zemlje.

Od ključnog značaja je, međutim, da Vuk Jeremić tada iz dalje trke eliminiše protivnike koji dolaze iz zemalja istočne Evrope, pre svega bivšeg slovenačkog predsednika Danila Tirka i generalnu direktorku Uneska Irinu Bokovu, koja je iz Bugarske.Ključna uloga- Ako eliminiše te kandidate, to bi za Jeremića praktično značilo da ga od definitivne pobede deli samo jedan korak, jer se očekuje da će do kraja ostati da važi pravilo rotacije, odnosno da ovaj put novi gensek mora da bude iz istočnoevropskog bloka. To pravilo njemu ide u korist, a taj princip je i nešto na čemu Rusija sve vreme insistira.

Jeremić inače od pet stalnih članica Saveta bezbednosti ima podršku Rusije, Kine, verovatno i Francuske, dok mu preostaje da zadobije glas SAD i Britanije. To nije lako, ali u tome ključnu ulogu može da odigra Rusija, koja će tokom oktobra, kada se očekuje i konačan izbor genseka, predsedavati Savetu bezbednosti. Dakle, slobodno se može reći da sve zavisi od Vladimira Putina - kaže izvor Kurira iz diplomatskih krugova.I Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, smatra da je izuzetno važno da Jeremić u novom krugu glasanja eliminiše protivnike iz istočne Evrope.Pozitivan stav- Bilo bi veoma dobro da Jeremić u sledećem krugu ostane kao jedini kandidat iz istočne Evrope. Ako bi drugi kandidati iz tog dela odustali ili bili poraženi, onda bi ruski glas za njega imao vrlo veliku težinu. Rusija bi branila princip izbora genseka iz istočne Evrope, a u tom slučaju bi to načelo i SAD teško mogle da ospore - kaže Jovanović i dodaje:- Inače, važno je i pitanje da li je Jeremić uspeo da izgladi odnose sa Amerikom. Mi to ne znamo, ali znamo da SAD dosad nisu glasale za njega, što ne znači da neće ako budu morale da biraju između njega i nekog još nepodobnijeg kandidata. Dakle, dosta toga zavisi od toga da li je Jeremić uspeo da sagradi neke mostove prema Americi, da li to ima neku cenu i da li je on spreman to da plati.

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, u trci za čelno mesto UN važno je to što je naš kandidat dosad imao podršku Rusije:- Rusija ima pozitivan stav prema Jeremiću i njegovom izboru za genseka UN. Veoma je važno što on ima rusku podršku, mi dosad nismo videli da ga je Rusija otvoreno gurala na to mesto, ali je poznato da je on njen favorit.I Kina veoma važnaDa su Jeremićeve šanse vrlo dobre, smatra i bivši ambasador Srbije pri UN Feđa Starčević:- Na sveukupnoj listi Jeremić je zasad na drugom mestu, a pre njega se nalazi predstavnik Portugala, koji nije iz neke zemlje istočne Evrope, a uz to je i iz države koja je članica NATO. Dosad, naime, nije bila praksa da se gensek UN bira iz zemalja koje su članice nekih vojnih saveza. Od pet stalnih članica SB UN, sigurno je da ni Rusija ni Kina neće blagonaklono gledati na to da se izabere kandidat koji nije iz istočnoevropske grupe ili je možda iz zemlje koja je članica Alijanse.

ČinjeniceNA ČELU UN OD JANUARA 2017.

Dosad su održana dva kruga za izbor genseka UN

Novi šef UN trebalo bi da stupi na dužnost 1. januara 2017.

Nakon drugog kruga Jeremić osvojio drugo mesto

Bivœi portugalski premijer Antonio Guteres bio je prvi

Genseka imenuje Generalna skupœtina UN prema preporuci Saveta bezbednosti

Prilikom izbora važi pravilo rotacije, a ovog puta bi šef UN trebalo da dođe iz istočne Evrope

Jeremić je godinu dana bio predsedavajući Generalne skupœtine Ujedinjenih nacija

Šta „ruši“ JeremićaDVE ŽENE KONKURENCIJAIzbor Vuka Jeremića mogla bi da ugrozi jedino želja Ban Ki Muna da u njegovu fotelju sedne žena. U tom slučaju šanse bi imale Argentinka Suzana Malkora ili Irina Bokova iz Bugarske. Ipak, Bokova je u poslednjem krugu bila na petom mestu, dok Malkora, kako tvrde naši izvori, ne bi bila dobar izbor jer je godinama bila šefica kabineta odlazećeg generalnog sekretara UN i vodila je sve poslove, što bi u neku ruku značilo da bi Ban Ki Mun bio reizabran.

Sukob svetskih silaMEĐUSOBNO BLOKIRANJEJeremiću u korist ide i pravo da neka od pet stalnih članica SB UN stavi veto na izbor nekog kandidata. Naime, Britanija bi lako mogla da stavi veto na izbor Suzane Malkore, koja je američki kandidat, čime bi pokazala da je i posle Bregzita moćna sila. S druge strane, Bugarku Irinu Bokovu, kao nekoga koga takođe podržava Rusija, mogla bi da blokiraju SAD, pa bi tako jedino srpski kandidat ostao kao neko ko dolazi iz istočne Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track