Najnovije vesti

VUČIĆ SA DIPLOMATSKIM KOROM: Prvi put ozbiljnije ugrožena stabilnost regiona
Foto: Tanjug Dragan Kujundzic

Premijer sa predstavnicima 64 ambasade

VUČIĆ SA DIPLOMATSKIM KOROM: Prvi put ozbiljnije ugrožena stabilnost regiona

Politika

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji, kako bi im izneo stav Srbije u vezi sa situacijom u regionu.

Premijer je zahvalio stranim diplomatama što su se odazvali pozivu i istakao da Srbija smatra da je regionalna stabilnost prvi put ozbiljnije ugrožena.

On je istakao da je procena vlade da se zbog takve situacije u narednom periodu ne može sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosteritet u reguionu.

Vučić je primetio da se ovakvi sastanci obično događaju povodom pozitivnog razvoja događaja, što, istakao je, na žalost ovog puta nije slučaj, imajući u vidu koliko je u regionu bilo incidenata u poslednjih godinu dana.

Premijer je posebno podvukao da se, uprkos tome, nisu okupili u takvom sastavu da bi nekog napadali, već da bi izrazili jasno stav Srbije o situaciji u regionu.

Razgovor je nastavljen "iza zatvorenih vrata", a o njegovom sadržaju premijer će javnost obavestiti obraćanjem novinarima.

Premijer o situaciji u regionu razgovara sa predstavnicima 64 ambasade u Beogradu, i predstavnicima Evropske investicione banke, Međunarodne organizacije za migracije, Evropskog centra za mir i razvoj, OEBS-a, Evropske unije, Svete stolice, Ujedinjenih nacija i Unicefa.

Sastanku prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Ivica Dačić. Najavljeno je učešće predstavnika ambasade Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali ne i Hrvatske.

Takođe su pozvani i diplomatski predstavnici Venecuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Tunisa, Sirije, Švajcarske, Švedske, Španije, Slovačke, Rumunije, Katara, Portugalije, Poljske, Pakistana, Norveške, Nigerije, Holandije, Maroka, Mjanmara, Meksika, Malezije, Libije, Libana, Koreje, Japana, Italije, Izraela, Iraka, Irana, Indonezije, Indije, Mađarske, Grčke, Gvineje, Finske, Egipta, Danske, Češke, Kipra, Kube, Konga, Kanade, Bugarske, Brazila, Belgije, Belorusije, Azerbejdžana, Austrije, Australije, Argentine, Angole, Alžira i Palestine.

U regionu, pre svega na liniji Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Srbija, u poslednje vreme su znatno podignute tenzije, a, kako su za Tanjug ocenili politički analitičari, povodom poslednjih događaja u Hrvatskoj i BIH, Srbija je nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskih odnosa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...