Dačić: Lopta je kod DS i SNS

Dačić: Lopta je kod DS i SNS

Politika -
Lider socijalista kaže da dve najveće stranke treba da odluče da li žele u koaliciju sa SPS ili u međusobni savez

BEOGRAD - Socijalisti ne koče pregovore!Lider SPS Ivica Dačić kaže da je Srbija još daleko od formiranja vlade i da je pogrešan utisak da se za to čeka odluka SPS, kao i da je lopta zapravo u dvorištu DS i SNS, odnosno Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Na pitanje Kurira zašto još uvek nema dogovora o vladi sa DS iako su 8. maja potpisali sporazum, Dačić je odgovorio:

- Mi jesmo potpisali sporazum sa DS, ali od njih još uvek nismo dobili predlog.

Dačić je dodao da ne misli da su njegovi glasači odlučili ove izbore, već oni koji nisu izašli na njih. On je naveo da neke strane ambasade teraju DS da formira vladu sa SNS i istakao da nije zadatak SPS da posreduje između te dve stranke.

- Dve najveće stranke treba da odluče da li žele u koaliciju sa nama i, ako žele, da li imaju 126 poslanika ili žele u međusobnu koaliciju. Stvara se pogrešan utisak da SPS zateže u pregovorima o novoj vladi. Čitav svet vrši pritisak da se napravi neka vrsta strateškog partnerstva između najvećih stranaka. Podržaćemo svako rešenje koje doprinosi stabilnosti zemlje i, ako bude trebalo, otići ćemo u opoziciju - rekao je Dačić.

On je najavio da će u subotu ili nedelju biti održana sednica Glavnog odbora SPS na kojoj će se, pre svega, razmatrati programska načela koja treba da zastupa nova vlada kako bi SPS učestvovala u njoj.

(D. T.)

Teško do skupštinske većine

Dačić je ukazao da SNS i DS, koje su osvojile najviše glasova na izborima, ipak nemaju dovoljno mandata da same formiraju vlast.

- Te dve stranke ne čine ni 50 odsto onih koji su izašli na izbore, a obavljaće dve najvažnije funkcije u državi umesto da budu kažnjeni zbog loših izbornih rezultata. Takva su pravila. Tomislav Nikolić je izabran za predsednika, a DS će imati premijera - naveo je lider SPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track