Najnovije vesti

VUK JEREMIĆ U TREĆEM KRUGU: Proces izbora ulazi u najsloženiju fazu, nastavljamo intenzivnu kampanju
Foto: Dado Djilas

Kandidat za novog generalnog sekretara UN

VUK JEREMIĆ U TREĆEM KRUGU: Proces izbora ulazi u najsloženiju fazu, nastavljamo intenzivnu kampanju

Politika

Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru, rekao je Jeremić

NJUJORK - Rezultatom u trećem krugu glasanja u Savetu bezbednosti, Srbija se plasirala u samu završnicu izbornog procesa za novog generalnog sekreta UN i smatram da time možemo da budemo izuzetno zadovoljni, izjavio je Vuk Jeremić po završetku treće runde glasanja.

"Proces izbora sada ulazi u najsloženiju fazu, u kojoj pet stalnih članica Saveta bezbednosti otpočinje intenzivne međusobne pregovore u kojima će biti razmatrana imena najuspešnijih kandidata", saopštio je Jeremić.

"Mi ćemo nastaviti sa intenzivnom kampanjom uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru", rekao je Jeremić.

Među 10 kandidata, predstavnik Srbije je zauzeo treće mesto - osvojio je sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodređena glasa.

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je prvi - 11 pozitivnih, tri negativna i jedan neodređeni glas, a sledi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak - devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodređeni glas.

Bugarska političarka i generalni direktor Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) Irina Bokova dobila je isti broj glasova kao Jeremić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...