ODBOR ZA DIJASPORU SKUPŠTINE SRBIJE: Srbi u Sloveniji treba da dobiju status nacionalne manjine
Foto: Nebojša Mandić

ODBOR ZA DIJASPORU SKUPŠTINE SRBIJE: Srbi u Sloveniji treba da dobiju status nacionalne manjine

Politika -

BEOGRAD - Predstavnici srpske zajednice u Sloveniji razgovrali su danas u Beogradu sa predsednikom i zamenikom predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivanom Kostićem i Miodragom Lintom i složili se da je neophodno da Srbi dobiju status nacionalne manjine.

Kako se navodi u saopštenju, Nacionalni savet Srba u Sloveniji zvanično će biti osnovan 1. oktobra i predstavljaće krovnu organizaciju koja će okupiti 30 različitih organizacija i dva saveza.

Narodni poslanik u Državnom zboru Slovenije i potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose slovenačkog parlamenta Branislav Rajić rekao je tom prilikom da veruje da će udruživanje intelektualaca, umetnika i privrednika u Nacionalni savet doprineti jačanju srpske zajednice u Sloveniji.

Predsednik Odboraza dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Ivan Kostić rekao je da se osnivanje Nacionalnog saveta uklapa u plan rada Odbora da osnuje skupštinu srpskih poslanika u rasejanju.

"Verujem da se kroz ujedinjenje u Nacioani savet može lakše postići cilj dobijanja statusa nacionalne manjine, kao i da će olakšati saradnju i komunikaciju izmedju matice i dijaspore", ocenio je Kostić.

Zamenik predsednika Odbora Miodrag Linta kazao je da je jedan od problema izostanak učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz obrazovnog sistema Slovenije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani Biljana Žikić i član Saveta Vlade Slovenije za nacionalne manjine naroda bivše SFRJ Nikola Todorović, koji su predstavnike Odbora informisali o aktuelnim pitanjima srpske zajednice u Sloveniji i ukazali na probleme poput nepostojanja medija na srpskom jeziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track