SANDA SE IZVINILA  GLASAČIMA ZBOG KOALICIJA SA SNS: DSS tvrdi da je to njen privatan stav
Foto: Damir Dervisagić

Unutrašnji sukob

SANDA SE IZVINILA GLASAČIMA ZBOG KOALICIJA SA SNS: DSS tvrdi da je to njen privatan stav

Politika -

BEOGRAD - Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić izvinila se svima koji su na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila glasali za DSS, zbog toga što je ta partija u nekim lokalnim sredinama napravila koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

"Naša kampanja bila je usmerena protiv SNS, protiv Briselskog sporazuma, rušenja u Savamali, Beograda na vodi. Na kraju se desilo to da su nam ljudi dali poverenje na izborima zbog takve politike, da bi taj glas bio otet u lokalnim samoupravama", rekla je ona.

Sanda Rašković Ivić, koja je zbog toga što su neki opštinski odbori DSS formirali koaliciju sa SNS, krajem jula podnela ostavku na mesto predsednice DSS, izvinila se i pokretu Dveri sa kojim je DSS bila na izbornoj listi, kao i svim "snagama u Srbiji koje su ustale protiv izborne krađe, podržale DSS i dale im svoj glas na ponovljenim izborima".

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

"Ja sam verovala da će moja ostavka dovesti do resetovanja u stranci i da će se odustati od koalicije sa SNS, makar u opštini Vračar", navela je ona i dodala da ogromna većina u DSS misli isto kao i ona.

Upitana da li će se kandidovati za mesto predsednice DSS, Sanda Rašković Ivić je odgovorila da treba sačekati i videti da li će član DSS Miloš Jovanović prihvatiti kandidaturu za to mesto.

"Treba videti da li će taj mladi čovek pristati, a ukoliko se ja ponovo budem kandidovala želim da imam čistu situaciju u stranci", navela je ona.

O tome da li će DSS imati kandidata za predsednika Srbije, Sanda Rašković Ivić je rekla da opozicija treba da razmisli o zajedničkom kandidatu.

DSS: Sanda Rašković Ivić je iznela privatni stav, a ne stav stranke

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da je izjava predsednice poslaničke grupe te partije u Skupštini Srbije Sande Rašković Ivić o lokalnim koalicijama i izvinjenje biračima DSS što ta stranka sklapa koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS) njen lični stav i da ne odražava stav DSS-a.

"Stavovi koje je Sanda Rašković Ivić, sa funkcije predsednice poslaničke grupe DSS iznela na konferencije za novinare, a odnose se na pitanje lokalnih koalicija, posebno koalicije na Vračaru, najmanjoj beogradskoj gradskoj opštini, lični su stavovi, ne odražavaju stav Predsedništva stranke i poslaničke grupe i suprotni su stavovima Izvršnog i Gradskog odbora DSS Beograd", navodi se u saopštenju DSS.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Ta stranka je ocenila da "samo krajnje politički nedobronamerni mogu da za dokaze saradnje sa političkim neistomišljenicima koriste primere raznorodnih lokalnih koalicija".

"Kao što koalicija na Vračaru nije i ne može da bude dokaz saradnje DSS sa režimom Aleksandra Vučića, isto toliko koalicija na susednom Starom gradu sa Demokratskom strankom, LDP-om, SPS-om i ostalima dokaz saradnje sa ovim, jednako politički različitim strankama", navedeno je u saopštenju.

DSS je dodala da i iznošenje ličnih stavova i izvinjenje Sande Rašković Ivić zbog "navodnog DSS-ovog izneveravanja volje birača nije ništa drugo do demonstracija nedoslednosti, jer je za lokalne koalicije sa SNS-om i sama glasala na sednicama Predsedništva, kao što je insistirala na potpunoj autonomiji odlučivanja lokalnih odbora o lokalnim koalicijama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja