VUČIĆ U SRPSKOJ: Spustite tenzije, da prebrojavamo radna mesta i fabrike, a ne vojnike i mrtve
Foto: Printskrin

Sa Dodikom svečano otvorio deonicu auto-puta Prnjavor - Doboj

VUČIĆ U SRPSKOJ: Spustite tenzije, da prebrojavamo radna mesta i fabrike, a ne vojnike i mrtve

Politika -

PRNJAVOR - U Prnjavoru, u Republici Srpskoj, danas je otvorena deonica Prnjavor-Doboj, na autoputu "9. januar", koji povezuje Banjaluku i Doboj, a svečanosti je, pored zvaničnika Srpske, prisustvovao i premijer Srbije Alerksandar Vučić.

1 / 4 Foto: Tanjug Rade Prelic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas, još jednom, Republiku Srpsku da spusti tenzije."Nama su potrebni mir i stabilnost, višše nego ikada", rekao je Vučić na otvaranju deomice autoputa Banjaluka Doboj, kod Prnjavora.

Premijer Srbije je rekao da mi danas želimo da gradimo, a ne da rušimo: "Ne grade se autoputevi da bi njima išli tenkovi, već da bi povezoivali ljude iste vere i nacije, ali i različitih vera i nacija", rekao je Vučić.Prema njegovim rečima, mi želimo da prebrojavamo radna mesta, fabrike i kilometre autoputeva, a ne da, kako to neki rade, prebrojavamo vojnike, niti mrtve.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Moramo da znamo šta nam je cilj. Zato molim rukovodstvo RS, jer znam koliko su odlučni, i nećete čuti reč pritiska, niti je to moguće između braće, ali je moje da vam kažem, da uvek uradite sve što možete da tenzije spustite i da tenzije smirite", istakao je Vučić i dodao da ćemo u miru najbrže da napredujemo.

Na petlji Prnjavor bili su predsednik RS Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, te ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, kao i članovi vlade Republike Srpske i BiH, među njima šef bosanskle dilomatije Igor Crnadak, te veliki broj građana.Prvi koji su prešli naplatnu rampu na petlji Prnjavor bili su motociklisti iz Republike Srpske, koji su na događaj došli u velikom broju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svečano otvaranje prati i veliki broj građana Republike Srpske, koje je, prilikom dolaska, pozdravio srpski premijer Vučić je zajedno sa Dodikom prošetao delom auto-puta do naplatne rampe, gde su stajali građani.Nova deonica auto-puta će još bolje povezati RS i Hrvatsku i doprineti bržem protoku ljudi i roba.Deonica je duga 36,6 kilometara i njome je mreža autoputeva kroz RS povećana na oko 70 kilometara.Izgradnja deonice između Doboja i Prnjavora počela je potpisivanjem ugovora, 2012, o projektovanju sa konzorcijumom koji su činili "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, a u proleće 2013. počeli su sa radovima.Radove je izvodio i veliki broj podizvođača, oko 120, mahom lokalnih firmi iz RS.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Deonica sadrži veliki broj objekata - velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, kao i tunel, a među najvećima su mostovi preko reke Bosne i Ukrine.Ova deonica trebalo je da bude završena prošle jeseni, ali je rok pomeren, pre svega, zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj region, te su građevinski radovi završeni krajem jula, a u avgustu izvršeni i radovi na uređenju bankina, postavljanju signalizacije i slično.Na radovima je bilo angažovano oko 700 radnika, a izgradnja deonice finansirana je kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 185 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track