SNS, SRS I DVERI PROTIV ZAŠTITNIKA GRAĐANA: Janković da da ostavku ili da se bavi politikom
Foto: Nebojša Mandić

Burna polemika u Odboru za pravosuđe

SNS, SRS I DVERI PROTIV ZAŠTITNIKA GRAĐANA: Janković da da ostavku ili da se bavi politikom

Politika -

BEOGRAD - Raspravu o Izveštaju zaštitnika gradjana za 2015. godina na Odboru za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštini Srbije obeležila je danas polemika o tome da li je Saša Janković zaštitnik gradjana ili političar i kandidat za predsednika Srbije.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS) negodovali su zato što na sednicu Odbora nije došao Janković, već je poslao zamenika, ali ih to nije omelo da kritikuju njegov rad i optužuju ga da se bavi politikom.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je sramota da neko ko prima platu od 358.000 dinara ne dodje na sednicu Odbora i da to predstavlja nepoštovanje svih poslanika, bez obzira sa koje izborne liste su izabrani.On je rekao da Janković možda od dolaska na sednicu odbora ima preča posla - da šeta psa, ruča ili tvituje. Martinović je zatim pročitao Jankovićeve tvitove objavljene u radno vreme. Martinović je Jankovića nazivao "gospodinom predsedničkim kandidatom", a za izveštaj je rekao da je to pokazatelj da se Janković uopšte ne bavi svojim nadležnostima i da ne štiti gradjane od onoga što se zove "loša uprava", već politikom.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Naprednjaci su ocenili da je izveštaj pun paušalnih tvrdnji, bez utemeljanja u činjenicama, kao i da je zaštitnik u mnogim slučajevima izašao van svoje nadležnosti.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da je Janković sve češće prisutan na jednoj političkoj strani, što je nedopustivo za zaštitnika gradjana i upitala da li je on možda "taj predstavnik (američki ambasador Kajl) Skotovog novog DOS-a i da li je njegova uloga da ide ispred žute patke u okviru te grupacije".

"Zaštitnik gradjana ne može da bude kandidat za predsednika države, ali ako se opredelio da to bude, onda je trebao da kaže narodnim poslanicima - podnosim ostavku, ja odoh u politku, to bi bilo potpuno legalno i legitimno", rekla je Vjerica Radeta.Ona je podsetila i da su izbor Jankovića svojevremeno podržavali i naprednjaci i da joj nije jasno šta se u medjuvremenu desilo.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je činjenica da je Janković u kampanji i da on više ne bi smeo da obavlja funkciju na kojoj se nalazi."Prevashodno je pitanje, kako smo došli u ovu situaciju i dozvolili jednom funkcioneru kojeg je izabrala Skupština, da uz državnu pomoć i uz državne resurse pravi političku karijeru", upitao je Obradović.

Poslanici drugih opozicionih stranaka mahom su pružili podršku izveštaju i radu Saše Jankovića.Poslanik Dušan Petrović rekao je da pruža punu podršku Jankoviću jer izvanredno radi svoj posao, a da o predsedničkim izborima treba pričati kada za to dodje vreme.Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema dilemu da u Skupštini kada za to dodje vreme glasa za izveštaj Jankovića.On je vladajućoj većini na kritiku Jankoviću jer nije došao na sednicu rekao da zaštitnik gradjana nije individua, nego instiutucija, da se njegovi zamenici takodje biraju u parlamentu i imaju isti legitimitet i da to nije kao u Vladi Srbije da samo jedan čovek odlučuje o svemu.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Zamenik zaštitnika gradjana Miloš Janković, predstavljajući izveštaj o radu te institucije za 2015. godinu, rekao je da su stanje prava gradjana u Srbiji tokom prošle godine obeležile ekonomske nedaće velikog broja ljudi i manjak pravne sigurnosti.On je naveo da se država i administracija bavile sopstvenim reformama čiji rezultati još nisu doveli do promena koje bi stanovništvo osećalo kao jasan boljitak.Miloš Janković je naveo da se zaštitniku obratilo 21.128 gradjana, na razgovor je primljeno njih oko 4.000, a zaštitnik je podneo 6.231 pritužbu što je više za 28 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Na dnevnom redu sednice Odbora, osim izveštaja zaštitnika gradjana, nalazi se i izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti za 2015. godinu i izveštaj o sprovodjenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog unačaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track