DAČIĆ NA SAMITU: Kapitalni značaj prisustva na samitu Nesvrstanih
Foto: Tanjug Printscreen

Pokreta nesvrstanih zemalja

DAČIĆ NA SAMITU: Kapitalni značaj prisustva na samitu Nesvrstanih

Politika -

KARAKAS - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je prisustvo Srbije na samitu Pokreta nesvrstanih od kapitalnog značaja i da je zadovoljan razgovorima sa ministrima spoljnih poslova o aktuelnim temama, bilateralnim odnosima, ali i onome što Srbiju najviše "boli", pitanju Kosova i Metohije.

Dačić je to rekao u Venecueli gde učestvuje na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, u kontekstu posmatrača.

"Na svim sastancima isticao sam naše bilateralne odnose i potrebu za saradnjom i prijateljstvom. Naravno, interesaovao me je stav o Kosovu i Metohiji, jer je to naš vitalni nacionalni interes. Veoma sam zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora", rekao je Dačić na zatvaranju ministarskog dela okupljanja Pokreta nesvrstanih.

Dačić je podsetio da nesvrstani okupljaju 120 zemalja članica i 17 posmatrača, kao i da se od ukupno 86 država, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, 61 nalazi među članicama Nesvrstanih."Veoma je važno naše prisustvo ovde zato što Venecuela, kao domaćin nije priznala Kosovo, i samim tim nije ni bilo dozvoljeno kosovskim vlastima da pošalju svoju delegaciju", istakao je ministar.

On je dodao da je u proteklim godinama to gotovo redovno bio slučaj - da Srbija nije bila prisutna, a da su prestavnici Prištine bili prisutni i lobirali, što je, kako je naveo, nedavno bio slučaj u Gvajani kada su lobirali kod karipskih zemalja.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Srpski ministar se tokom okupljanja sastao sa svojim kolegama iz Venecuele, Irana, Palestine, Ekvadora, Azerbejdžana, Burundija i Kameruna.

Ministar je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora čime je završen ministarski nivo okupljanja, koji je imao za cilj pripremu za dolazak predsednika i šefova vlada koji nastavljaju razgovore naredna dva dana.

Poseban utisak na ministra Dačića je ostavilo obraćanje zvaničnika u kojima je svako drugo ili treće obraćanje počinjalo sa podsećanjem na prvu konferenciju Nesvrstanih.

"Bilo je lepo ovih dana slušati o prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih koja je bila održana u Beogradu. Na video zidu u sali gde se održava konferencija, nalazi se, između ostalih, i slika Josipa Broza Tita, tadašnjeg poredsednika Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track