NEVEN CVJETIČANIN: Važno je ne biti u sukobu ni sa jednom od velikih sila
Foto: Dado Djilas

Potrebno izbalansirati uticaj jakih država

NEVEN CVJETIČANIN: Važno je ne biti u sukobu ni sa jednom od velikih sila

Politika -

BEOGRAD - U Srbiji postoji"meki uticaj različitih sila, i Istoka i Zapada, a na državnom rukovodstvu i političkoj i intelektualnoj eliti je da izbalansira te uticaje, kaže Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka, navodeći da je važno što nismo u direktnom konfliktnom odnosu ni sa jednom od velikih sila.

On je istakao da nije uvek jednostavno uskladiti te "meke" uticaje, ali da je to politika i ove, i nekih prethodnih vlada, dodajući da je to optimalna politika - da Srbija strateški gleda ka EU, uz zadžavanje korektnih odnosa sa Rusijom.

U izjavi za Tanjug Cvetićanin objašnjava da s obzirom na veličinu naše zemlje i njeno mesto u međunarodnim odnosima, možemo reći da u Srbiji postoji "meki" uticaj različitih sila.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

"I Istok i Zapad imaju neku vrstu uticaja i sada je na državnom rukovodstvu, na političkoj, intelektualnoj i društvenoj eliti da izbalansira te uticaje, tako da se oni ne otmu ravnoteži", kazao je Cvetićanin.

A kako će da izbalansira svoju politiku i rasporedi interese velikih sila unutar svoje teritorije, to je umetnost, ističe Cvetićanin.

Smatra i da je spoljna politika Srbije uglavnom korektna poslednjih godina, te da se može reći da u protekloj deceniji nismo pravili kardinalne greške, iako je možda bilo odluka koje se mogu preispitati.

"U globalu, to je jedna izbalansirana spoljna politika", ističe sagovornik Tanjuga.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Navodi da je Srbija, kao centralna, najmnogoljudnija i još uvek vojno najjača zemllja Zapadnog Balkana potreban partner razlicitim stranama, a da je na nama da to uskladimo tako da se ti interesi ne sukobe direktno na našoj teritoriji, kao što je, recimo, slučaj u Ukrajini.

"Bilo bi potpuno tragično da te 'meke' moći pređu u 'tvrdu' moć i sukobe se na našoj teritoriji", rekao je on.

Upitan gde se "vidi" meka moć različitih zemalja, on je istakao da se može reći da postoje mediji koji su skloni ili promovišu vrednosti jedne ili druge strane što je potpuno u redu.

Država, ponavlja, mora da uspostavi veze sa različitim međunarodnim faktorima, jer su države koje imaju više prijatelja od neprijatelja održive, dok su one sa više neprijatelja u izvesnom problemu.

Foto: Beta
Foto: Beta

To, ističe, treba učiniti tako da ne izgubimo poverenje jedne ili druge strane, već da otvoreno kažemo koja je naša pozicija.

"Ono što je svakako dobro je da nismo u direktnom konfliktnom odnosu sa bilo kojom od velikih sila", zaključio je Cvetićanin.

O tome da ima "meke moći" i Rusije, ali i zapadnih zemalja u Srbiji, govorio je u nedelju gostujući na RTS premijer Aleksandar Vučić.

On je, međutim, poručio i da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, te da nikakav pokušaj destabilizacije neće promeniti naš strateški put i odluku kuda idemo.

"To jeste način pritiska na našu zemlju i s tim morate da naučite da živite. To svi rade. Svi su zainteresovani za ovo područje, a mi smo zainteresovani da sačuvamo svoju zemlju. Mi smo nezavisni i suvereni", poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track