SEFERE, SETI SE ZLOČINA U UZDOLU! Ko je bosanski general koji poziva na uništenje Srpske
Foto: Printscreen YT

SEFERE, SETI SE ZLOČINA U UZDOLU! Ko je bosanski general koji poziva na uništenje Srpske

Politika -

Sefer Halilović, penzionisani general, prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH i haški optuženik, ovih dana došao je u žižu javnosti zbog ratno huškačkih izjava kojima poziva na ukidanje Republike Srpske.

Halilović poslednih dana praktikuje oštru retoriku, pa tako ne štedi ni srpski narod koji naziva nacističkim, a ni zvaničnike koji su, prema njegovim rečima zlikovci, i vikend četnici.

Sefer Halilović - ratni šef armije BiH i haški optuženik za ratne zločine

Poreklom Sandžaklija iz Taševa pored Prijepolja, profesionalnu karijeru započinje begom iz Komandno-štabne škole u Beogradu koju je pohađao nakon završene Vojne akademije. Nakon što je dezertirao iz JNA i došao u Bosnu i Hercegovinu postaje miljenik Alije Izetbegovića.

Brzo se probijao u vojnim strukturama RBiH. Bio je jedan od glavnih organizatora i vođa Patriotske lige, paravojne organizacije povezane sa Strankom demokratske akcije, iz koje se kasnije razvila Armija RBiH čiji je prvi vojni zapovednik postao upravo Halilović.

U vreme priprema za rat, Halilović je zahtevao identifikaciju i mapiranje pojedinih područja na temelju nacionalne pripadnosti tamošnjeg stanovništva, a bio autor je mnogobrojnih koncepata vezanih za odbranu Republike BiH.

Najpoznatiji je bio onaj u kome predlaže da se istovremeno napadnu sve kasarne JNA u Bosni i Hercegovini, i da se u isto vreme sruše svi mostovi i tuneli prema Srbiji kako bi se srpskim vojnim jedinicama onemogućilo da vojno intervenišu. Taj plan, međutim, po naredbi Alije Izetbegovića nije sproveden.

Od samog početka rata, Halilović je gajio izrazito neprijateljstvo prema Srbima i Hrvatima. Učestvovao je u raspravama muslimanskog vođstva i podržavao politiku naseljavanja muslimanskih izbeglica na područja gde su Srbi i Hrvati činili većinsko stanoviništvo.

Poznat je po tome što je u BiH dovodio islamisitički nastrojene ekstremiste i vojne instruktore iz Irana i Kuvajta.

Po završetku rata Ministarstvo državne bezbednosti Srbije raspisalo je poternicu s nalogom za hapšenje.

Haški optuženik

Pod njegovim direktnim zapovedništvom sprovedene su vojne operacije u Uzdolu i Grbovici, za koje mu se pred Haškim tribunalom sudilo u septembru 2001 godine.

Prema izveštajima, u tim akcijama ubijani su svi oni na koje su vojnici Armije BiH naišli, dok su zarobljeni civili suslužili kao živi štit. Civilno stanovništvo ubijano je svirepo – civili su sečeni noževima, ubijani rafalnim paljbama, streljani. Najmlađa žrtva bio je desetogodišnji dečak, a najstarija osoba imala je 87 godina. Od ubijene 41 osobe, 27 su bili civili – deca, žene i starci.

I sam Halilović je u knjizi "Lukava strategija" pisao o planiranju zločina u Uzdolu i Grabovici, te o tome kako su o istima bili upoznati i Rasim Delić i Alija Izetbegović.

Pre masakra u Uzdolu, na praznik Presvetog srca Isusovog, u zaseoku Jurići pripadnici diverzantsko-terorističke grupe ubili su u kući Anta Kneževića njegovo dvoje maloletne dece dok je Anica Jurić ubijena rafalnom paljbom iz automatske puške.

Atentat

Po završetku rata na Halilovića je pokušan atentat. Atentatori su bili pripadnici jedinice za specijalne operacije, zloglasne "Ševe". Tom prilikom ubijena je njegovu suprugu Mediha i šurak Edin Rondić. Ševe su paravojna teroristička organizacija kojoj se pripisuju brojni zločini tokom rata u Sarajevu, između ostalog i streljanje pripadnika JNA koji su bili zarobljeni u transporteru na Dobrinji, kao i ubistvo sarajevskog Romea i Julije na Vrbanja mostu.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track