MARKO ĐURIĆ: Zahvaljujući narodu, propao pokušaj mog hapšenja
Foto: Zorana Jevtić

Napeto u Gračanici

MARKO ĐURIĆ: Zahvaljujući narodu, propao pokušaj mog hapšenja

Politika -

GRAČANICA - Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je novinarima da je večeras u Gračanici došlo do grubog i protivpravnog pokušaja njegovog hapšenja i deportovanja sa Kosova.

Kosovska policija je večeras u Gračanici na pola sata-sat zaustavila vozilo u kojem se nalazi Ðurić, i zahtevala da on napusti Kosovo, da bi kasnije rekla da će mu omogućiti da nastavi posetu po protokolu, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Ðurić je rekao da je došao u Gračanicu da bude sa svojim narodom i da je, zahvaljujući spontanom okupljanju i zajedništvu srpskog naroda, propao taj, kako ga je nazvao, sramni pokušaj kosovske policije.

"Jedinstvom građana pokazali smo da ni kosovska policija, koja nije tu kada treba da zaštiti Srbe i srpske svetinje, ne može da se ponaša kako hoće", rekao je Ðurić.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

On je naglasio da niko i nikada neće uspeti da zaustavi Srbe u njihvooj želji za ostankom i opstankom na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da je sramni pokušaj kosovske policije bacio ljagu na većinu građana KiM albanske i svih naciionalnosti", naglasio je Ðurić.

On je kazao da je kao razlog za pokušaj njegovog hapšenja i deportovanja sa Kosova naveden "nekakav prekršaj agende", čega nije bilo.

Ðurić je na kraju rekao da ne zna zašto se sve to desilo i sa čim ima veze, ali je istakao da to "nema veze sa zdravim razumom".

Kako je javio izveštač Tanjuga sa lica mesta, policajci su najpre, kada su zaustavili Ðurićevo vozilo, rekli da imaju naredbu da ga otprate do Merdara, na administrativnoj liniji, pod pretnjom hapšenja, ako direktor Kancelarije za KiM to bude odbio.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Ðurić ima uredno najavljenu posetu Kosovu i Metohiji, koja ističe u četvrtak ujutru, a koja je u skladu sa ranijim sporazumima između Beograda i Prištine.

Na raskrsnici na kojoj je zaustavljen automobil u kome se nalazio Ðurić, okupio se veliki broj građana koji se na trenutke oglašavali skandiranjem: "Srbija, Srbija".

Nakon pola sata-sat, policija je saopštila Ðuriću i ljudima u njegovoj pratnji da će im biti omogućen prolaz i nastavak posete, što su građani propratili aplauzom i skandiranjem "Marko Srbine".

Ðurić je tada, po prvi put posle zaustavljanja vozila izašao iz automobila i otpozdravio građanima.Na licu mesta bili su i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ali i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track