DAN UOČI IZBORA U REDOVIMA DEMOKRATA: Evo šta su poručili kandidati za predsednika DS
Foto: Nemanja Pančić

Neposredni stranački izbori

DAN UOČI IZBORA U REDOVIMA DEMOKRATA: Evo šta su poručili kandidati za predsednika DS

Politika -

Demokratska stranka (DS) sutra će održati prve neposredne stranačke izbore, na kojima će članovi DS birati predsednika stranke i potpredsednike. Kandidati za predsednika DS-a su Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Zoran Lutovac i Srboljub Antić.

FOTO: Dragan Kadić

Pajtić: Bićemo oštra opozicija

Pajtić je istakao da će, ukoliko pobedi, insistirati na tome da DS bude oštra opozicija režimu i zalagati za zajedničkog kandidata opozicije za predsednika Srbije.

Pajtić se zalaže da se opozicioni blok okupi oko jednog nestranačkog kandidata za predsednika Srbije, jer smatra da se na tim izborima gubi i dobija vlast u Srbiji. “Tu su pali Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, odnosno DS. To je naša prva velika šansa u narednim mesecima”, istakao je Pajtić.

Kao dosadašnji predsednik stranke, Pajtić je ocenio da je DS u njegovom mandatu bila izuzetno opoziciona stranka i ukazao da neki od ostalih kandidata za stranačkog predsednika imaju blaži stav prema režimu.

Foto: Dado Đilas

Šutanovac: Srbija čeka demokrate

Dragan Šutanovac smatra da je Srbiji neophodna jaka i stabilna DS koja može da sprovodi reforme.

U protekle četiri godine, nažalost, DS se nalazi na kolenima, a Srbija je u kolapsu, ocenio je Šutanovac.On očekuje da članovi stranke izaberu novo rukovodstvo koje će umeti na pravi način da ponudi rešenja za probleme koje imaju građani i "da ćemo početi da menjamo Srbiju".

On je najavio reorganizaciju Demokratske omladine, Foruma žena, organizaciono-političke promene i aktivizam unutar same stranke. “Ako postanem predsenik, prvo što ću uraditi je da napravimo dogovor oko rada poslaničkog kluba DS, jer je nedopustivo da u sali budu tri poslanika kada se bira vlada. Potom ćemo krenuti kroz Srbiju. Srbija čeka demokrate”.

FOTO: Fonet

Antić: Prilika da vratimo poverenje birača

Srboljub Antić kaže da će, ako pobedi, dobiti priliku da vrati poverenje birača.

Antić je najavio promene kada je reč o delu elite DS, stranačkih tela i Statuta. “Promeniću statut tako da se možete kandidovati za predsednika u samo dva mandata, promeniću program, hoću mnogo veći uticaj na privatni sektor i promeniću način finansiranja stranke. Sve ovo će doprineti da stranka bude uspešnija u budućnosti”, naglasio je Antić.

On je najavio da će, ako pobedi, prvo razgovarati sa ljudima koji rade u DS da vidi gde su problemi, a potom će se baviti finansijama stranke.

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Lutovac: Ovo su izbori za identitet i koncept stranke

Zoran Lutovac kaže da ovo nisu samo izbori za ličnost, već izbori za koncept i identitet stranke.“Ono što nudim je novi koncept stranke, promene u organizacionom, kadrovskom smislu i povratak političkog identiteta koji je DS izgubila”.

On je najavio vraćanje socijaldemokratskim vrednostima, jer smatra da građani DS ne prepoznaju kao socijaldemokratsku stranku.

Najvažnije su kadrovske promene, gde ćemo pokazati simbolički i suštinski da smo spremni da se menjamo i da podršku koju smo dobili na prošlim izborima shvatamo kao kredit da se menjamo, naglasio je Lutovac.Prema njegovim rečima, potom idu promene u organizacionom smislu, promena načina funkcionisanja unutar stranke i u odnosima sa građanima. “Potrebne su dubinske, a ne kozmetičke promene. Verujem u to da DS mora da se promeni, jer neće vratiti poverenje građana, ako se ne promeni”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track