Na izbore spiskali milijardu evra

Stranke najveći rasipnici

Na izbore spiskali milijardu evra

Politika -
MMF upozorio srpsku vlast da previše novca troši na izbore, čak tri odsto od ukupnog BDP, kaže Radojka Nikolić

BEOGRAD - Ima se, može se!Na tek završene parlamentarne i predsedničke izbore Srbija je, verovali ili ne, potrošila neverovatnih milijardu evra! Ovu računicu izvela je glavna urednica magazina Biznis i ekonometar Radojka Nikolić, na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je još prošle godine upozorio Srbiju da na izbore troši čak tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

- Ako se zna da je naš BDP 30-35 milijardi evra, računica ukazuje da smo na izbore potrošili milijardu evra! A možda i više, jer osim tih državnih para stranke ulažu i „svoj“ novac, koji dobijaju od (ne) transparentnih donatora, finansijera - navodi Radojka Nikolić.

Od tih para se, kako Niko-lićeva ističe, plaćaju troškovi održavanja partijskih skupova, putovanja, reklamiranja, tzv. zakupa medijskog prostora na televizijama, u štampi, pa priprema glasačkog materijala, dostava glasačkih listića i promotivnog materijala, sve do plaćanja prisutnih komisija na glasačkim mestima...

- Na izborima je angažovano 250.000 ljudi, koji kao članovi biračkih odbora, posmatrači, predstavnici partija, dobijaju dnevnicu od 2.000 dinara - dodaje naša sagovornica, što ocenjuje kao rasipanje državnih para.

Da su izbori skupa rabota, pokazao je i primer URS Mlađana Dinkića, koji je na ovogodišnju kampanju potrošio čak šest miliona evra, a pozamašne svote navele su i druge stranke.

- Izbori jesu demokratska tvorevina, ali sve može da prođe bez gala predstave za narod, daleko skromnije. Ne samo da je budžet deficitaran nego nema novca ni za daleko bitnije stvari. Zamislite samo da se pola milijarde uloži u subvencije za poljoprivredu, gde se efekti ulaganja najpre vide - zaključuje Radojka Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track